Magazin 16.05.2016.

(VIDEO) Ameri o Srbima i Hrvatima: Kao bračni par, svađaju se i ne mogu jedni bez drugih

ČITANJE: 1 minuta
hrvatska

Popularni Jutjub kanal “Geography Now” se na zabavan način bavi manje poznatim državama, poput onih balkanskih ili pak afričkih, azijskih.

Nedavno je predstavljena Hrvatska tako što je prvo analizirana državna zastava, uz komentar da je “zabavnija i djetinjastija” od većine zastava jer u sredini ima šahovnicu, te da se na njoj pojavljuju standardne slovenske boje.

Plava označava nadu, bijela mir i jedinstvo, a crvena revoluciju i žrtve. Zabavno je njihovo mučenje s izgovaranjem hrvatske riječi “šahovnica”.

U brzom pregledu hrvatske istorije istakli su da je Hrvatska bila “dio Rimskog carstva, kraljevina, podanik, dio carevine, u ratu s Turcima, dio prve Jugoslavije, nacistička marioneta, dio druge Jugoslavije, u građanskom ratu te članica Evropske unije”.

Naravno, dotakli su se vječne rasprave da li je Nikola Tesla Srbin ili Hrvat i napomenuli da su Hrvati i Srbi poput bračnog para koji se stalno svađa, ali ne mogu jedni bez drugih, čak i daju i bodove jedni drugima na Evrosongu. Izgleda da nisu čuli kako je žiri međusobno “razdijelio” poene na posljednjem Evrosongu.

(b92)