Vijesti 27.11.2015.

(VIDEO) Američki general: Tursku izbaciti iz NATO-a!

ČITANJE: 2 minute
58002_pol-valeli_f
Slučaj ruskog bombardera Su-24 neće biti posljednja provokacija Turske i države-članice NATO bi trebalo da ovu zemlju isključe iz Alijanse, izjavio je američki general-major u penziji Pol Valeli.

Po mišljenju Valelija, napad Ankare nije bio povezan sa zaštitom granice zemlje — ona se odvažila na ovaj korak pokušavajući da Rusiji pokaže da je upravo ona glavna sila u regionu i da ne namjerava da ustupi tu svoju poziciju.

– Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan odavno na najneposredniji način učestvuje u konfliktu i ovo nije prvi incident: prije nekoliko godina Turska je već oborila sirijski avion – rekao je Valeli.

Pol Valeli je uvjeren da su akcije turskog Ratnog vazduhoplovstva usmjerene na ruski Su-24 otvorena provokacija. Pritom, pošto Turska namjerava da kontroliše situaciju u regionu i pretenduje na ulogu regionalnog lidera, ona će, najvjerovatnije biti spremna da preduzima i slične korake i u budućnosti.

Incident sa obaranjem aviona trebalo bi da posluži kao signal uzbune za NATO, naglasio je general u penziji.

– Turska je jednostrano donijela odluku da obori ruski avion i na takav način pokazala da ne namjerava da usaglašava svoje akcije sa Alijansom. Koliko mi je poznato, Turska želi na ovaj ili onaj način da obnovi Otomansku imperiju, dok Erdogan namjerava da u Turskoj stvori kontrolisanu islamsku državu. Imajući to u vidu, Turska ima svoje interese i ona ih aktivno promoviše i ne obraća posebnu pažnju ni na Rusiju ni na zemlje NATO – upozorio je general Valeli.

Države-članice NATO-a treba da se naoružaju odlučnošću i da isključe Tursku iz Alijanse, jer Ankara odbija da pomaže u borbi protiv Islamske države, smatra ekspert. Između ostalog, Turska traži da predsjednik Sirije Bašar el Asad ode, a da na njegovo mjesto dođe druga vlada.

(Sputnjik)