Vijesti 05.12.2015.

(VIDEO) Američki nosač aviona USS Harry S. Truman stigao u splitsku luku

ČITANJE: 2 minute
Hari Truman brod Split
Američki nosač aviona USS Harry S. Truman, čija je nosivost do 85 aviona te 20-ak helikoptera, u subotu prijepodne uplovio je Brački kanal i usidrio se oko dva kilometra od splitske Gradske luke gdje će, u sklopu posjeta Hrvatskoj, boraviti do 9. decembra ove godine.

U poslijepodnevnim satima će za novinare biti organizovana posjeta tom nosaču.

Kako je saopštilo Ministarstvo obrane Republike Havatske, posjete nosača zrakoplova USS Harry S. Truman je potvrda bliskih odnos Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) kao pouzdanih partnera koji zajedno rade na uspostavljanju i održavanju sigurnosti i prosperiteta u regiji te pokazatelj bogate i intenzivne suradnje.

Nosač aviona USS Harry S. Truman je u sastavu američke 6. flote sa sjedištem u Napulju u Italiji, koja upravlja i učestvuje u nizu združenih pomorskih operacija najčešće sa saveznicima i partnerima u cilju stvaranja sigurnosti i stabilnosti u Evropi i Africi.

“Harry S. Truman” je nosač aviona klase “Nimitz”. Ukupne je dužine 333 metra, širine 41 metar, a gaz mu je 12 metara. Posada broji 4922 člana od kojih 487 časnika, navodi se u saopštenju Ministarstva obrane RH.

USS Harry S. Truman,  koji je u službi od 1996. godine,  jedan je od nosača aviona na nuklearni pogon klase Nimitz, najvećih nosača na svijetu, veličine kao tri fudbalska igrališta.

USS Harry S. Truman i ostale nosače grupe Nimitz pogone dva Westinghousova nuklearna reaktora koji omogućuju postizanje brzine nešto iznad 30 čvorova (oko 56 kilometara na sat) a nuklearno gorivo se mijenja otprilike svakih 20 godina.

Na nosačima je raspoređeno do 85 aviona. F/A – 18 Hornet i Superhornet te helikoptera SH-60 Seahawk, avioni za elektronsko izviđanje i “leteće radare” E-2 Hawkeye, a za obranu rapolažu i protivavionskim raketama Sea Sparrow i protivavionskim sistemom Phalanx u kojem su spregnuti radar i višecjevni top.

(NN)