Magazin 30.10.2017.

(VIDEO) Antikvarijat knjižara “Ramajana”: Raj od polovnih knjiga

ČITANJE: 2 minute

Miris starih knjiga, neobični ali i rijetki naslovi. Antikvarijat knjižara “Ramajana”, koja je nedavno otvorena u Banjaluci, ljubiteljima pisane riječi u ovom gradu, nudi to i još mnogo više.

Prije svega, priliku da svoje kućne bibiloteke upotpune nekim novim naslovima po veoma povoljnim cijenama. U ponudi su knjige iz raznih oblasti od belestritike do naučne literature, a opseg cijena je širok. Od tri marke pa do 100 puta veće cifre, sve zavisi od vašeg čitalačkog ukusa i naravno budžeta.

– Iz oblasti filozofije, sociologije, psihologije i istorije. Nešto literature iz ekonomije i medicine. Naravno, tu su i romani i klasična književnost – rekao nam je Borislav Babić iz Antikvarijat knjižare “Ramajana”.

Otvaranje ove zanimljive knjižare samo je vrhunac rada koji traje već decenijam. Potraga za knjigama vremenom je postala životni poziv ali i najveća životna ljubav.

– Godinama smo u ovom poslu i kroz razna poznastva sa ljudima iz drugih gradova, prije svih Beograda i Zagreba jer je tamo najveća produkcija knjiga. I bila i sada je. Uz pomoć tih poznanstava dolazimo do gomile knjiga iz različitih oblasti – otrkriva nam naš sagovornik.

U svojim potragama ponekad naiđu i na izuzetne rijetke knjige. Upravo su one dokaz da se sav naporan rad isplati. Tako se na policama antikvarijata mogu pronaći naslovi iz 19. i sa početka 20. vijeka.

– Imamo nekoliko knjiga koje su rijetke i po godini izdanja a i rijetke su. Imamo Šopenhaureovu „Svijet kao volja i predstava“ na njemačkom jeziku sa početka XX vijeka. Geteovu biografiju takođe na njemačkom iz 1906. godine. Istoriju umjetnosti na njemačkom jeziku iz 1914. I Sveto pismo sa kraja 19. vijeka – dodaje.

Knjižara Ramajana nalazi se u Aleji Svetog Save, broj 70. Ovo je samo jedan od 15 000 naslova koji možete naći ovdje u Antikvarijatu “Ramajana”. U slučaju da ne možete lično da dođete tu su naravno društvene mreže i njihova zvanična internet stranica.

(Srpskacafe)