Vijesti 02.12.2015.

(VIDEO) Arktik se topi nevjerovatnom brzinom!

ČITANJE: 2 minute
led
Led na Arktiku nestaje.

Svi smo svesni da globalno zagrevanje polako uzima danak našoj prirodi i živom svetu u njoj. Kao što je Amazon predstavlja “pluća planete”, tako Arktik čini njen “krvotok”.

Arktički led reguliše raspodelu toplote i padavina.

U toku je dramatično otapanje leda, naročito na samom sjevernom polu. Oko 2/3 arktičkih oblasti zahvata Sjeverni ledeni okean, koji je najvećim dijelom prekriven relativno tankim ledenim slojem.
Temperatura vode na površini iznosi oko -1 °C, zimske vazdušne temperature se spuštaju do – 40 ° C, a u letnjnim mjesecima se kreću od 0 do 1 stepen. Ljetnje topljenje leda je prirodan proces, a obim tog topljenja nije.

Ispod površine leda temperatura morske vode raste do 4°C na dnu okeana. U kratkom ljetnom periodu sante na rubu okeana se otapaju, lome i plivaju kao specifično lakše po površini okeana. Odlomljene ledene bregove nose hladne, morske struje koje dopiru do sjevernog dijela Atlantika.

Postoji mnogo razloga zbog kojih bi trebalo da se brinemo za stanje Arktika, naročito zato što trpi od posljedica ljudski izazvanog globalnog zagrijavanja.

Zbog porasta globalnih temperatura, na Arktiku se za manje od četvrt vijeka otopilo 30 odsto leda.

Nedavni izvještaj Ujedinjenih nacija za životnu sredinu pokazao je da je globalno zagrijavanje prouzrokovalo topljenje leda oko samog Sjevernog pola.

Ljetni led na Arktiku je okidač klimatskih promjena, utiče na život planete, na cjelokupan biljni i životinjski svijet.

Promjene u ledenoj kapi dovode do promjena vazdušnih struja koje snažno utiču na klimu.

Uloga je veoma bitna, svojom cirkulacijom kao svjetskog okeana pokreće produkciju guste vode na Arktiku, čiji je je sporedni proizvod formiranja leda. Ako se led otopi doći će do drastične promjene globalne klime, što će dovesti do sve težih uslova života na zemlji.
Efekti promena ugroziće poljoprivredu i razvoj kultura, samim tim i globalnu ekonomiju, na kraju pogodiće i gradove a sa tim i države…
Pogledajte kako je fotograf Piter Koksa video i zabilježio iz ptičije perspektive kojom brzinom se tope ledeni bregovi i ledeni pokrivač na Arktiku…

Zastrašujuće je zar ne?

(Novosti)