Vijesti 18.03.2017.

(VIDEO) Banjalučki ljekari uvode novi sistem u liječenju krvnih sudova

ČITANJE: 1 minuta

Najmanji rizik od smrti za vaskularne bolesnike i odlazak na kućni oporavak već sutradan – to omogućavaju novi interventni i endovaskularni načini liječenja u UKC RS.

Ljekari kažu da ti pacijenti obično imaju još udruženih bolesti za koje je otvorena hirurgija opasna i za to se izdvajaju nove metode.

“Terapijska bi bila plasiranje tzv. nefrostromskog katetera, odnosno stavljanje, ultrazvučno vođeno ili na drugi način, stavljanje jednog tankog katetera u bubreg koji je začepljen”, kaže Slobodan Hajder, pomoćnik generalnog direktora za medicinske poslove.

“Imamo u planu uvesti interventne procedure na karotidnim arterijama, dakle na magistralnim arterijama koje snadbijevaju mozak krvlju. A pravi iskorak se očekuje iduće godine preseljenjem kada ćemo uvesti endovaskularni tretman aneurizmne trbušne aorte”, ističe Novak Vasić, magistar medicinskih nauka.

Najjčešće se, kažu, susreću sa oboljenjima na potkoljenim krvnim sudovima kod dijabetičara i pušača. Endovaskularnom metodom se, kažu, može izbjeći amputacija potkoljenice.

“Mi pristupamo krvnom sudu kroz jednu malu rupicu u bedrenoj arteriji. Bedrena arterija je u preponi. Damo lokalnu anesteziju kao kod zubara da utrne to mjesto. Pošto arterija svuda ima u tijelu, mi kroz tu malu rupicu dolazimo na svako mjesto koje nam je interesantno”, objašnjava Bojan Jovanić, interventni radiolog.

Na isti način se, tvrde, pacijent može izliječiti od posljedica moždanog udara. Iz prepone se, kažu, može doći i do krvnih sudova na vratu i postaviti stent.. Radiolozi rade i na unaprijeđenju tretmana kod liječenja dijabetičkog stopala i tumora.

(atv)