Vijesti 02.08.2016.

(VIDEO) Banjaluka: Dva lica ulice Jovana Dučića

ČITANJE: 2 minute

Na jednom kraju ulice Jovana Dučića nikli su novi tržni centri, privatne obrazovne ustanove. Ulice su bez rupa, a zelene površine su uredjene. Kilometar dalje, Banjaluka u drugom ruhu.

Na drugom kraju ulice Jovan Dučića, banjalučane čeka druga slika. Stara zgrada Hirurgije koja baš i ne može da se podiči uređenim okruženjem. Kao da je riječ o dva grada, a ne o jednom.

Počelo se, ali se sa košenjem nije završilo, pa tako dio dvorišta oko zgrade hirurgije djeluje zapušteno slučajnom prolazniku. Rastinje buja svakim danom. Ulice unutar kruga su stara priča, pune su rupa pa su na njih vozači gotovo i oguglali. A i nema novca za njihovu potpuno obnovu, niti su u potpunosti riješeni imovinsko pravni odnosi, kažu u Kliničkom centru. Tvrde da sve što je u njihovoj nadležnosti rade u skladu sa svojim mogućnostima.

“U skladu sa svojim mogućnostima, ne možemo reći da saniramo, već krpimo betosnke rupe, a što se tiče nekih većih zahvata na saobraćajnicama koje se dole nalaze jednsotavno nemamo sredstava. Što se tiče ostalog dijela kruga, naše službe to redovno kose i to je ono što mi možemo uraditi”, rekao je zamjenik generalnog direktora UKC RS.

U gradskoj upravi kažu da je svako zadužen za svoje dvorište. Ulica Jovan Dučića tako daje dvije potpuno različite slike. Naslikane finasijama i nadležnostima. Banjalučani kažu da bi svi trebali više računa povesti o gradskom zelenilu.

“Inače u ovom gradu su jako velike promjene svakodnevno. Tamo gdje se nije mogao izgraditi ni najamnji objekat sad se gradi naglo. Da li to prati i odgovarajuća izgradnja zelenila, to bi neko drugi trebao povesti računa”, rekao je Majkić.

“Banjaluka je prelijep grad i samo joj treba više zelenila”, rekao je jedan Banjalučanin.

Hirurgija bi do 2018. godine trebalo da bude premještena na novu lokaciju, na Paprikovac. Samim tim i ovaj kraj ulice Jovana Dučiće dobiće novi izgled. A možda ga do tada neko i pokosi.

(ATV)