Sport 16.01.2017.

(VIDEO) Banjaluka ugostila streličare

ČITANJE: 2 minute

Iako bi se reklo da na našim prostorima streličarstvo nije najpopularniji sport na našim prostorima, dosta je klubova čiji članovi razvijaju upravo ovu disciplinu. O tome svjedoče i učesnici V Indoor Banjaluka opena, koji su svoje vještine pokazali u nekoliko kategorija boreći se za vrijedne nagrade.

– Ovo je sada vrhunska konkurencija, ovdje imamo juniorske prvake, ljude koji su u svjetskom vrhu iz Hrvatske i Slovenije. Imamo olimpijski luk, goli luk i standardni luk, to je neka vrsta početničkog luka za početničko vježbanje. I, imamo tradicionalni, odnosno engleski dugi luk – rekao nam je Mićo Čavić iz Streličarskog kluba „Banjaluka“.

Streličarstvo kao sport danas okuplja veliki broj ljubitelja ove discipline čiji su temelji postavljeni još 1931. godine. Pobornici streličarstva kažu da je ovo aktivnost koja zahtijeva dosta vještina, ali i naporne treninge.

– Poprilično je teško, treba puno da se pazi, da se ima strpljenja i najbitnija je tehnika. Tehnika da se pravilno ispaljuje svaka strijela isto kako bi otišle na isto mjesto – kaže Uroš Jakob, član Streličarskog kluba „Pančevo“.

Sličnog mišljenja je i njegov kolega iz Mostara.

– Jedan sport koji opušta, koji je pristupačan svakome, nema ograničenja ni u polu ni u godinama, ni u čemu. Jednostavno, takmičimo se svi zajedno. Čak smo i ovdje u Banjaluci prošle godine imali priliku da se takmičimo zajedno sa djevojkama, jedni protiv drugih i bilo je fenomenalno – smatra Đalim Bakamović, član Streličarskog kluba „Mostar“.

Opremu potrebu za streličarstvo teško je nabaviti na našim prostorima. Ljubitelji ove discipline kažu i da je ovo poprilično skup sport.

– Imamo zavisno od stila, tj kakva je vrsta luka. Imamo dugi luk engleski tradicionalni, on se može uzeti za par stotina evra. Mada, sve ide u zavisnosti od vrste luka, olimpijskog, golog luka i tako dalje do par hiljada evra. Ono što je problem, to se ništa kod nas ne proizvodi, ta glavna oprema, ona se nabavlja u inostranstvu …2:20 i tako dalje – objasnio nam je Čavić.

Ljubitelji streličarstva, dosta ulažu kako u sebe tako i u ovaj sport. Upravo zato, kažu veoma su im bitna takmičenja, kao što je Indoor Banjaluka open, na kojem mogu pokazati svoje kvalitete. Rezultate sa ovogodišnjeg turnira možete pogledati na sajtu www.skbl.rs.ba.

(Srpskacafe.com)