Vijesti 20.02.2016.

(VIDEO) Beograd: Održan protest zbog sporazuma sa NATO

ČITANJE: 1 minuta
putin
Više stotina građana protestovalo je ispred zgrade Predsedništva na Andrićevom vencu zbog potvrđivanja Sporazuma Srbije i NATO.

Skup je organizovao Srpski sabor Zavetnici, a na njemu su bili i članovi zabranjene organizacjie “Obraz”.

Građani su nosili transparente protiv NATO-a, zastave Srbije, zastave desničarskih organizacija, a neki i fotografije predsjednika Rusije Vladimira Putina. Okupljeni su pjevali patriotske pesme i uzvikivali “Kosovo je Srbija”.

Skup je prošao bez incidenata, uz obezbjeđenje policije. Nkon protesta ispred Predsjedništa, građani su noseći transparent sa natpisom “Otpor okupaciji” prošli centralnim gradskim ulicama, a saobraćaj je bio usporen.

Na skupu ispred Vlade Srbije rečeno je da je zakon o saradnji sa NATO donjiet mimo volje naroda i protivno Ustavu Srbije, jer se, kako tvrde, predaje infrastruktura i dopušta NATO trupama da “krstare našom teritorijom”.

Organizacija Zavetnici je najavila da će u ponedjeljak predati zahtjev Ustavnom sudu Srbije da taj Zakon proglasi neustavnim. Takođe, okupljeni su tražili raspisivanje referenduma o tom zakonu i približavanju NATO do 27. marta.

Šetnja je završena ispred ambasade Rusije gdje je predato pismo u kome se navodi da Zakon kojim se potvrđuje sporazum sa NATO-om “nije donijet u ime naroda”.

https://www.facebook.com/srbin.info/videos/976889432398030/

(B92)