Biznis 15.12.2015.

(VIDEO) “Bingo” snimio prazničnu reklamu u 4K rezoluciji

ČITANJE: 2 minute
BINGO
Najveći bh. trgovački lanac snimio je neobičnu prazničnu reklamu u 4K rezoluciji i tehnici tajm laps.

Rukovodilac službe marketinga, Tatjana Paunoski kaže da im je želja bila da učine nešto novo i da se kupcima na poseban nacin iskaže zahvalnost za ukazano povjerenje, kao i da sve to naprave u 30-ak sekundi  tv reklame.

– Angažovali smo mladi i veoma kreativan tim iz Tuzle, produkciju “One Moment”, koji su zaista napravili nešto prekrasno. Ideja je počela u kancelariji našeg marketing tima prije desetak dana, ali uz nevjerovatne ideje mladih ljudi Denisa Basića, Sulejmana Muratovića i Samira Hidanovića, napravili smo priču, a ne običnu prazničnu reklamu- kaže Paunoski.

Ono na šta su posebno ponosni, dodaje ona, je  to što za ovakvu prezentaciju nisu morali tražiti agencije ili produkcijske kuće izvan BiH.

– Treba još naglasiti, da je kompanija Bingo prva na Balkanu koja se smjelo upustila u ovaj projekat i da je prva firma koja je napravila reklamu u 4K rezoluciji (4096 x 2160) čime je pokazala da prati sve svjetske marketinške trendove- ističe Paunoski.

Time-lapse je tehnika fotografisanja kod koje se slike uzimaju u puno sporijem intervalu nego što će biti prikazane, a rezultat toga je video koji dobija efekt “ubrzavanja vremena”. Brzina snimanja svakog kadra, odnosno finalni video znatno je kraći od realne brzine događanja toga kadra. Može se reći da je time-lapse fotografija suprotnost high-speed fotografiji i slow motionu. Time-lapse ubrzava scenu gdje pritom nastaju zanimljivi kadrovi. Recimo da snimamo jednu sliku u sekundi i snimimo 30 slika, odnosno kadar od 30 sekundi. Pri izradi timelapse videa i pri brzini istog (frame rate) od 30 slika u sekundi, kadar traje svega jednu sekundu, što znači da je ubrzan 30 puta. Tako na primjer, za reklamni spot kompanije Bingo koristeno 4.200 fotografija da bi se dobio video u trajanju od 2 minute. Osim profesionalne opreme za slikanje time lapse efekta, koristeni si i dronovi DJI inspire 1 da bi efekat bio upotpunjen.

Pogledajte reklamu:

 

(PR)