Magazin 25.03.2016.

(VIDEO) Brazilski bend “Fresno” oživljava predjele Sutjeske

ČITANJE: 2 minute
fresno
Brazilska rok grupa “Fresno” predstavila je u okviru projekta “Srpska session” spot za pjesmu “Sutjeska / Farol”, snimljen u Nacionalnom parku Sutjeska.

Brazilci su tako nastavili da promovišu Sutjesku u okviru projekta koji je volonterski realizovala agencija MANIA iz Banjaluke, a tokom čije realizacije će u narednih mjesec dana sedmično biti prikazivan po jedan spot.

Akustična verzija spota “Sutjeska / Farol”, koja je snimljena na Orlovačkom jezeru, sa prikazom najljepših kadrova Zelengore, predstavljena je višemilionskoj brazilskoj publici.

Nakon premijerno prikazanog spota “Acoradar” u novembru 2015. godine, u čijem centru pažnje je spomenik “Bitka na Sutjesci”, rok grupa Fresno predstavila je i akustične verzije spotova za pjesme sa albuma “Infinito”, snimljenih na Tjentištu.

Svoj premijerni sjaj doživjela je pjesma “Infinito”, snimljena na Zelengori, a emitovana u martu na MTV Brazila.

Posebno je zanimljiv naziv pjesme “Sutjeska/ Farol”, koji je postojao i prije dolaska sastava “Fresno” na Tjentište.

Sve je počelo tako što je frontmen benda, Lukas Silveira, na internetu naišao na zanimljive fotografije starih, pa čak i napuštenih jugoslovenskih spomenika, snimljenih od strane Jana Kampenaersa.

Silveira kaže da je dobio želju da posjeti BiH i Nacionalni park Sutjesku kada je vidio fotografiju “Sutjeska”

– Nazvao sam pjesmu Sutjeska zato što melodija podsjeća ljude na usamljeno, ali značajno mjesto. Mislim da svako ima negdje takvo tajno mjesto u svom životu, gdje čovjek može da bude sam i u miru razmišlja o različitim aspektima života .U mom prvom putovanju za Sutjesku u 2012., osjetio sam se usamljeno, ali i u isto vrijeme zadovoljno i to je bilo vrijeme promjena gdje sam imao vremena da razmišljam o raznim stvarima koje su mi se događale u životu. Sve što sam uradio u posljednjih četiri godine na neki način reflektuje odluke koje sam tada na tom mjestu donio – ističe Silveira.

S obzirom na to da će spotovi imati veliku gledanost, režiser Dajan Javorac ističe da je cilj bio da se snimanje proširi na cijeli Nacionalni park Sutjeska, sa naglaskom na spomenik na Tjentištu.

Saradnja sa OK Festom već je izrodila spotove za “Orthodox Celts” iz Srbije, ali i za bend Sopot iz Banjaluke, kao i promotivni video za Nacionalni Park “Sutjeska”.

(Press)