Vijesti 25.10.2015.

(VIDEO) Burna noć u Podgorici, desetine povrijeđenih, razbijeni izlozi i semafori

ČITANJE: 5 minuta
podgorica
Nakon što je crnogorska policija bacila suzavac i šok-bombe na antivladine demonstrante koji su pokušali ući u zgradu crnogorske Skupštine tokom protesta u organizaciji Demokratskog fronta (DF), demonstranti su se razbježali, a na ulice izlaze oklopna vozila, prenose Vijesti.me

Policija je postupala po zakonu tokom protesta Demokratskog fronta (DF) u Podgorici, rekao je ministar unutrašnjih poslova Crne Gore, Raško Konjević.

Konjević je rekao da ima više privedenih u Centru bezbjednosti i da tužilac sa policijom analizira informacije.

Konjević je, na vanrednoj konferenciji za novinare, potvrdio da je priveden jedan od lidera DF-a Andrija Mandić i da su u toku konsultacije sa tužiocem za dalje postupanje.

Prema podacima Građanske alijanse, 20 policajaca i 27 građana je povrijeđeno i zatražilo medicinsku pomoć.

Ovi podaci su saopšteni gotovo sat i po vremena poslije vanredna konferencija u ponoć na kojoj je ministar Konjević kazao da je povrijeđeno 15 policajaca i 24 građanina.

Policija je privela Andriju Mandića, javljaju TV Vijesti. Trg je ispražnjen. Na njemu se nalaze policijski džipovi.

Kordoni policije su na svakom koraku u ovom crnogorskom gradu. Naime, policijske snage čiste grad nakon što su demonstranti ranije bacali petarde i baklje i pokušali ući u zgradu Skupštine.

Prethodno su poslanici zahtjevali da se policijski kordon raziđe i da uđu u parlament. U crnogorsku prestonicu su došli demonstranti iz raznih gradova. Glavni zahtjev protesta je da Vlada Crne Gore podnese ostavku i da takozvana prelazna vlada pripremi nove parlamentarne izbore.

Vlada Crne Gore je na zvaničnom nalogu na Twiiteru objavila da su “demonstranti brutalno napali policiju” kao i da su “demonstranti spijrečeni u daljim napadima na policiju”.

Predrag Bulatović je preko razglasa kazao prisutnima da mu je šef Skupštine Ranko Krivokapić rekao da je spreman na razgovor.

Krivokapić je naveo da je zatražio da se ne uklanjaju barijere, jer ne može da preuzme odgovornost za bezbjednost institucije i da je ponudio da uđu na drugi ulaz. Demantovao da je bilo riječi o prelaznoj vladi.

Međutim, kako prenose agencija Anadloja, policija ne dozvoljava poslanicima ulazak u Skupštinu što je izazvalo revolt kod demonstranata koji pripadnike policije gađaju kamenicama, petardama i ostalim predmetima.

Pred zgradom Skupštine je formiran trostruki prsten policije, koja ne dozvoljava da se priđe zgradi Skupštine.

Iz Kabineta Krivokapića “Vijestima” je nezvanično rečeno da je šef parlamenta rekao poslanicima da uđu na ulaz koji sad, tokom posebnog režima, koriste svi, pa i on.

Krivokapić je ponudio poslanicima da ako treba da ih lično uvede u Skupštinu.

Poslanici sada čekaju da uđu u Skupštinu, ali kako prenose crnogorski mediji odbijaju da uđu na sporedni ulaz.

Prema procjenama novinara Između 5-8.000 ljudi okupilo se na protestu Demokratskog fronta u centru Podgorice. Protest prolazi bez incidenata. U toku je obraćanje lidera protesta okupljenima.

-Ovom narodu je potrebna istina i pravda – poručio je predsjednik Bošnjačke demokratske zajednice Hazbija Kalač.

Novinar i lider Pokreta za neutralnost Marko Milačić rekao je da se ovo pretvorilo u iskru svenarodnog otpora.

– Nasilje nad demonstrantima pokrenulo je revolt – kazao je.

Milan Kneževic rekao je da niko nema “opravdanje za odsustvo sa sastanka sa istorijom”

On je rekao da će govori trajati 45 minuta i poručio Ranku Krivokapiću i Milu Đukanoviću da do tad odgovore na mirne i demokratske zahtjeve.

Oni traže da prihvate firmiranje prelazne vlade i implemenaciju izbornog zakonodavstva.

Živi zid od 15 demonstanata stajao je na uglu Ulice Slobode i Karađorđeve i odvajao demonstrane koji tuda prolaze od policije. Oni su štitili policiju i čekali dok svi učesnici protesta nisu prošli prema Skupštini.

Kod Skupštine nisu primijećena oklopna vozila, ali se nalaze snage policije u punoj opremi.

Iz Uprave policije procjenjuju da je na početku protesta, u 19.00 sati, na Trgu repulike bilo oko 4.500 ljudi.

Sa bine su pozvali Aleksu Bečića, lidera Demokratske Crne Gore, lidera URA Žarka Rakčevića i Demosa Miodraga Lekića da se pridruže demonstrantima.

Među prisutnima su Srđan Milić, lider SNP-a. Tu su i nezavisni poslanici Mladen Bojanić, Obrad Gojković i Novica Stanić.

DF koji već 20 dana održava proteste u Podgorici, traži ostavku vlade i održavanje izbora.

Policija je dozvolila okupljanje a predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je pozvao organizatore da se potrude da njihovo okupljanje protekne mirno i bez ugrožavanja ustavnog poretka zemlje.

Organizatori protesta su pozvali građane u šetnju do zgrade parlamenta.

Kako prenose “Vijesti”, demonstranti su na protest došli iz svih krajeva Crne Gore, a dok se okupljaju na Trgu viču “Milo, lopove” i pjevaju pesmu “Oj , Kosovo”.

Vlada Crne Gore je na svom Tviter profilu objavila da je bačeno nekoliko kamenica na ambasadu Albanije, ali da  nema većih oštećenja.

Organizatori su ranije danas naveli da bi odziv građana bio mnogo veći da, kako tvrde, policija u civilu ili uniformisano ne patrolira gradom i na taj način vrši pritisak na građane.

Sa druge strane, crnogorska vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) saopštila je večeras “precizne podatke” o broju građana koji su iz raznih opština krenuli na protestni miting u Podgorici.

U saopštenju DPS-a navedeno je da podaci o broju građana koji su se uputuli u Podgoricu potiču iz “centrale DF” i da nije tačno da će na skup u glavnom gradu Crne Gore doći “stotine i hiljade građana”.

Prema podacima koje je objavila DPS, iz Andrijevice je krenulo 20 demonstranata, iz Bara 80, Berana 160, Bijelog Polja 60, Budve 30, Cetinja 20, Danilovgrada 30, Herceg Novog 100, Kolašina 40, Kotora 30, Mojkovca 70, Nikšića 800, Plava 15, Pljevalja 80, Plužina 25, Rožaja 15, Šavnika 10, Tivta 25, Ulcinja 15 i sa Žabljaka 25.

– Dakle, svaka cifra koju su iz organizacionih odbora DF-a saopštili je lažna i služi samo za obmanjivanje javnosti da će u Podgoricu stići ‘čitava Crna Gora’. Saznanje da su u DF-u računali na podršku demonstranata iz susednih država jasno govori o tome kakve su namere organizatora – piše u saopštenju DPS-a.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je pozvao organizatore da se potrude da njihovo okupljanje protekne mirno i bez ugrožavanja ustavnog poretka zemlje.

(NN)