Vijesti 01.02.2016.

(VIDEO) Čovjek-drvo će poslije 10 godina odstraniti izrasline na tijelu

ČITANJE: 2 minute
covek drvo
Stanovnik Bangladeša po nadimku “Čovjek-drvo” konačno će se podvrgnuti operaciji da bi uklonio izrasline koje su se na njegovom tijelu prvi put pojavile prije 10 godina.

Abul Bajandar (26), iz Kulne, priprema se za operaciju u kojoj će stručnjaci sa Medicinskog fakulteta u Daki pokušati da odstrane izrasline teške bar 5 kilograma.

Nadimak “Čovjek-drvo” dobio je zato što mu stopala i šake već godinama izgledaju kao dijelovi stabla zbog čudnog nasljednog poremećaja “Epidermodysplasia Verruciformis”.

-U početku sam mislio da su ove izrasline bezopasne- izjavio je Abul za AFP.

-Ali ubrzo sam izgubio sposobnost da radim. Sada postoje na desetine korjena veličine i do 8 centimetara na obe moje ruke, i malo manje na mojim nogama- rekao je Abul.

Tim doktora specijalno oformljen za ovu operaciju u najvećem medicinskom centru u Bangladešu, odlučio je da ne naplati troškove ovog tretmana.

Inače, prvi “čovjek-drvo” koji je dospio u medije, Dede Kosvara iz Indonezije, umro je juče, ali su stručnjaci izjavili da uzrok njegove smrti nije bila ova bolest.

U toku su testovi koji treba da potvrde da hirurško odstranjivanje ovih izraslina neće oštetiti glavne nerve ili izazvati zdravstvene probleme.

Za sada postoje tri ovakva slučaja u svijetu uključujući Abulov, a ovo je prvi rijedak slučaj u Bangladešu- rekla je direktorka Medicinskog fakulteta u Daki, Samanta Lal Sen.

Kako prenosi “The Guardian”, Abul je pokušao da isiječe ove bradavice kada su se prvi put pojavile, ali je bilo previše bolno.

-Nakon toga otišao sam u posjetu seoskom specijalisti za bilje i homeopatiju. Ali od tih lijekova mi se stanje samo pogoršalo- rekao je Abul. On je takođe kontaktirao doktore u susjednoj Indiji, ali on i njegova porodica ne bi mogli da priušte troškove operacije.

https://youtu.be/-FsWauDughE

(Kurir)