Magazin 25.09.2015.

(VIDEO) Crnogorski kandidat za Oskara – hrvatski film?!

ČITANJE: 2 minute
ti-mene-nosis
Film “Ti mene nosiš” nije prošao kao hrvatski kandidat za Oskara, ali jeste kao crnogorski?!

Film hrvatske rediteljke Ivone Juke biće crnogorski kandidat za Oskara za strani film, uprkos činjenici da je riječ o hrvatskom filmu, prenosi Mondo.me.

Karadžić je “Dnevnim novinama” rekao da je film odličan, ali da nije crnogorski.

“Ivona je moja prijateljica, sjajan reditelj i snimila je odličan film. Ali, ona je napravila hrvatski film”, rekao je Karadžić podgoričkom dnevniku objasnivši da je Crna Gora bila samo koproducent te da taj film, stoga, ne može biti crnogorski predstavnik.

Karadžiću je, kada se raspitivao o mogućnosti kandidature filma “Gorčilo – jesi li ti to došao da me vidiš”, u Ministarstvu kulture rečeno da svi autori, reditelj, scenarista, kompozitor i scenograf moraju biti iz Crne Gore da bi film ispunio uslove za kandidaturu.

“Pošto u našem filmu kompozitor i scenograf nisu iz Crne Gore, niti reditelj, moj brat Milan, ima crnogorsku ličnu kartu, nismo mogli da se kandidujemo”, objasnio je on.

Film “Ti mene nosiš” nije prošao kao kandidat u Hrvatskoj, gdje je prednost dobio “Zvizdan” Dalibora Matanića. Na konkursu za crnogorskog kandidata, bio je jedini prijavljen film.

Odluku da film “Ti mene nosiš” bude kandidat Crne Gore za Oskara, donijela je selekciona komisija u sastavu: Gojko Kastratović (reditelj), Marija Perović (reditelja), Željko Sošić (reditelj), Zoran Živković (producent), Sanja Jovanović (producentkinja), Stevan Koprivica (dramski pisac), Ivana Mrvaljević (glumica).

Film prati Doru, zanemarenu djevojčicu iz razorene porodice čiji je otac kriminalac, a uzor Zdravko Mamić, zatim Ives, koja gubi kontrolu zbog brige o dementnom ocu, i Natašu, uspješnu producentkinju kojoj se život prevrće naglavačke kada shvati da je trudna sa čovjekom sa kojim je povezuje samo posao.
Uloge tumače Lana Barić, Nataša Janjić, Vojislav Brajović, Goran Hajduković, Helena Beljan, Krunoslav Sarić, Ana Begić, Nataša Dorčić i drugi.

(Mondo)