Vijesti 17.07.2016.

(VIDEO) Da li su budući očevi dobrodošli u porodilišta u Srpskoj?

ČITANJE: 4 minute

Brojne administrativne prepreke pratile su Aleksandra Šikanjića na putu da ostvari dugogodišnju želju: prisustvuje porođaju svoje supruge. Prije nešto više od mjesec dana, želja mu se, konačno, i ostvarila. Prvi u naručju je dočeo svoje četvrto dijete, sina Milana.

– Jedno iskustvo koje se ne može porediti sa drugim stvarima. Jednostavno, to što čovjek prolazi prilikom porodjaja sa suprugom je nešto nevjerovatno. Supruga i ja smo se dogovorili da ću ja da prisustvujem porodjaju, međutim sanitarna je bila problem, da se sve to uštima – kaže Aleksandar.

Kako bi prisustvovao porodjaju svoje supruge na UKC RS, Aleksandar je morao imati sanitarnu knjižicu i to ne stariju od sedam dana. Takođe je na račun ove ustanove morao uplatiti i 20 KM za mantil i papuče koje je dobio prilikom ulaska u porodilište.

– Bilo je teško. Sanitarna ne smije biti starija od sedam dana. Njeno izdavanje se čeka do pet dana, a kada će doći do kontrakcija i poroda to niko ne zna. Imao sam sreće. Dvije sanitarne sam izvadio da bi se uklopio – rekao je.

Troškovi izdavanja sanitarne knjižice u Institutu za javno zdravstvo RS iznose 50 KM. Iako knjižica vrijedi šest mjeseci, tate koje žele da prisustvuju porodu na UKC RS, u toku jednog mjeseca je vade i po nekoliko puta. Da je procedura besmislena i da buduće očeve tjera što dalje od porodjajne sale, svjesni su i u udruženju građana DRIP.

– I onda dolazimo do cifre od 220 KM, ako ćemo četiri puta u jednom mjesecu izvaditi sanitarnu knjižicu – kaže Nataša Gligorić iz Udruženja građana DRIP.

– Sanitarna knjižica za očeve koji žele da prisustvuju porodu traje sedam dana, a ista ta knjižica za osoblje UKC RS traje šest mjeseci. Mi iz DRIP-a ćemo pokušati da taj problem rješimo, naravno, sa Kliničkim centrom – dodala je.

A ni ispunjenje svih potrebnih procedura i zahtjeva vam ne garantuje da ćete uz svoju suprugu biti tokom bolnih kontrakcija i poroda. Naime, Klinika za ginekologiju i akušerstvo nema dovoljan broj odvojenih porođajnih blokova, te je zbog privatnosti ostalih porodilja dozvoljeno prisustvo najviše dva oca istovremeno.

– To je procedura koja je došla od menadžmenta i sve to u suštini može da se mijenja. Bez obzira na 3200 poroda, samo je šest očeva prisustvovalo porodu. To ne mora da bude samo otac. Ono što bih ja htjeva da promjenim, jeste da mogu da budu dvije osobe – izjavila je načelnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC RS, prof. dr Vesna Ećim Zlojutro.

U dobojskom porodilištu Sveti apostol Luka, budući očevi već 10 godina imaju priliku da prisustvuju porodu. Postoji poseban apartman i porodjajna sala za tu namjenu, a cijena za boravak po danu iznosi 50 KM, kaže glavna sestra Sanja Galić.

– Samo zakaže svom akušeru da otac djeteta želi da bude prisutan. Mi ih obučemo. Ispunimo pravila antisepsije i sepsije i onda bude prisutan – objasnila je sestra Galić.

Dok je u zapadnim zemljama uobičajeno prisustvo oca na porodjaju, u trebinjskom porodilištu ne planiraju da uvedu tu praksu. Kažu, porodilišta arhitektonski nisu građena za tu namjenu, a i postoji veća opasnost za izazivanje epidemije.

– Da bi se to moglo ostvariti, trebala bi se izvršiti rekontrukcija porodilišta, da ono bude apartmanskog tipa, da postoji zaseban ulaz i predprostor za oblačenje. Da bi se to realizovalo, morali bi i muževi da imaju minimum znanja o porodjaju i kako da se ponašaju u porodilištu – rekao je načelnik Ginekološko – akušerskog odjeljenja Bolnice Trebinje, Srđan Lugonja.

U Bolnici u Istočnom Sarajevu nešto drugačija situacija. Budući očevi mogu da prisustvuju porodu, ali tu uslugu rijetko koriste. Kažu da je unazad tri godine, samo tri oca izrazilo želju da bude u porodjajnoj sali. Procedura je, ističu, ista, kao i za zaposlene. Sa sobom je potrebno donijeti sanitarnu knjižicu sa nalazima ne starijim od šest mjeseci.

– Prisustvo ne naplaćujemo. Nismo imali namjeru formirati cijenu, jel to nije izraženo u velikom broju – rekao je načelnik Odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo u Bolnici Istočno Sarajevo, dr Siniša Zubić.

– Obavezan je bris guše i nosa i naravno da bude propisno obučen kada ulazi u porodjajnu salu – kaže dr Zubić.

– A što se tiče od kada je to zaživjelo, pa zaživjelo je unazad šest godina, otkada je počeo taj trend da bude zastupljen da očevi budu podrška supruzi – dodao je.

Procedura za ulazak tate u porodilište u Srpkoj razlikuje se od bolnice do bolnice. Primjetno je da u većini gradova očevi skoro da i nisu zainteresovani za ovu uslugu, dok onima koji u Banjaluci imaju jaku želju da uz suprugu dočekaju novorođenče, ostaje da savladaju još mnogo administrativnih prepreka na putu do rađaone.

(Srpskacafe.com)