Vijesti 02.07.2016.

(VIDEO) Djeca poginulih boraca teško do posla

ČITANJE: 2 minute

Predstavnici Udruženja djece poginulih boraca “Nasljeđe” su se sastala sa potpredsjednikom Narodne skupštine Nenadom Stevandićem jer više o svojim problemima ne mogu ćutati. Ovom prilikom u predstaili inicijativu za zapošljavanje koju će i odmah uputiti svim nadležnim institucijama.

Položaj djece poginulih boraca je gori nego ikada, bar što se tiče zapošljavanja. Blizu 70 % njih je trenutno nezaposleno. Konstantno dobijaju odbijenice za posao, i smatraju da je većina konkursa namještena. Zbog toga ćutati više ne mogu. Jedna od njih, Dragana Kovačević, kao diplomirani novinar sa položenim državnim ispitom je u posljednje vrijeme dobila 6 odbijenica. Prijavila se na kokurs za portparola Okružnog suda, gdje objašnjenje zašto je odbijena nije ni dobila.

– Posljednji primjer je bio da sma konkurisala u Okružnom sudu, inače sam diplomirani novinar. Na kraju je bilo bodovanje, radio se pismeni dio , nakon toga isti dan su bili objavljeni rezultati. Samo 6 kandidata koji su prošli dalje bez ikakvih bodova koji su navedeni sa strane – istakla je ona.

Zbog ovakve situacije predstavnici Udruženja djece poginulih boraca ‘Nasljeđe’ su se sastali sa potpredsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske. Kap koja je prelila času su posljednji konkursi održani u Gradskoj upravi i Kliničkom centru. Intervju je bio jedini kriterijum za prijem u radni odnos, što je prema predstavnicima Udruženja suprotno Ustavu.

– U skorije vrijeme to se desilo u Kliničkom centru Banjaluka, u Gradskoj upravi Banjaluka koji su u svojim odlukama jasno pozvali na pravilnike. Smatramo da su ti pravilnici suprotni Ustavu i Zakonu i omogućavaju zloupotrebe jer intervjui nikako ne smije biti jedini kriterijum za prijem u radni odnos – rekao je Predsjednik Udruženja djece poginulih boraca ‘Nasljeđe’ Željko Mjadandžić.

– Ono što je najgore za oe kategorije su bodovanja. Na bodovanju uvijek ispadnu oni sa najvišim ocjenama i oni koji su iz porodica poginulih boraca. To je pokriće da se zposle oni kojima je taj posao najmanje potreban – dodao je Potpredsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić.

Iz Udruženja su dodali da su njihovi očevi dali živote za Republiku Srpsku ali da oni ne žele da budu teret ovoj državi. Smatraju da se problematika može riješiti podnošenjem inicijative svim nadležnim institucijama, što će i uraditi. Neki od prijedloga su da se svim poslodavcima uputi je da na svakih 15 zaposlenih zaposli i jedno dijete poginulog borca,da se obezbjede sredstva za pripravnički staž i da se obavežu gradovi i opštine da zaposle najmanje 5 % djece poginulih boraca.

(srpskacafe.com)