Magazin 22.11.2015.

(VIDEO) Djeca u ruskom vrtiću se kupaju ledenom vodom na snijegu

ČITANJE: 2 minute
Djeca Rusija
U ruskom gradu Barnaulu kod Novosibirska, gdje zimi temperatura pada i do 30 stepeni ispod nule, djeca iz jednog vrtića svakog dana se napolju u kupaćim kostimima kupaju hladnom vodom tokom cijele godine.

Njima ne smeta zima, već se u snijegu igraju, grudvaju i zajedno sa svojom vaspitačicom polijevaju ledenom vodom.

Radi se o dnevnom “ritualu” koji je u vrtić uvela direktorka Olesija Osintseva prije 20 godina.

Dok nekima to izgleda okrutno, Osintseva tvrdi da su djeca zahvaljujući tom “tretmanu” mnogo zdravija i otpornija na viruse.

Djeca Rusija 2

– Prije 20 godina skupili smo učitelje i doktore da razgovaramo o zdravlju naše djece. Razboljevala su se od gripa i bilo je dana kada bi polovina bila bolesna. Bilo je očigledno da moramo nešto da preduzmemo kako bi postala snažnija i otpornija na viruse. Tako smo došli na ideju da ojačamo njihov imunitet radeći ovakve vježbe sa ledenom vodom napolju na hladnoći. Testirali smo na sebi i svojoj djeci. Šest mjeseci ovakvih vježbi su nas učinile mnogo otpornijim na bolesti – objasnila je direktorka vrtića.

Ona je razgovarala sa roditeljima djece, pa je potom oformila posebnu grupu djece čiji su roditelji pristali da se svakodnevno od svoje druge godine polivaju hladnom vodom.

– Potpuno sam sigurna – ova djeca su mnogo zdravija. Ona se neće zaraziti od onih koja imaju neku infekciju – rekala je Osintseva.

Djeca Rusija 3

Ritual počinje vježbama u zgradi, a samo kvašenje ne traje duže od minuta i po.

Ako se temperatura vazduha spusti ispod -30 stepeni Celzijusa ili duva jak vetar, onda se tretman otkazuje.

Pogledajte snimak iz Rusije:

https://www.youtube.com/watch?v=tfMy5ZJy9WM

A slična praksa dešava se i u Ukrajini:

https://www.youtube.com/watch?v=El50iu7w6Y8

(Blic, Banjaluka.net)