Vijesti 08.01.2016.

(VIDEO) Doboj: Božić u domu Holanđanke Marliz

ČITANJE: 2 minute
bozic 3
Za šesnaest godina od kada je rodnu Holandiju zamijenila dobojskom adresom i počela brigu o djeci bez roditeljskog staranja, kroz njeno prihvatilište prošlo je njih 49. Marliz van Hofen hrani i školuje desetoro mališana.

Neki su u njeno naručje došli iz porodilišta, a godinama kasnije, uspjela je da ih spoji sa porodicom što smatra posebnim uspjehom.

– Nekad se desi da majka ne može odmah prihvatiti, al mi uvijek pokušavamo da radimo na tome da ipak prihvati svoju obavezu, ja sam uvijek i njima rekla da mogu djeci da pružim sve, možda i previše, ali nikad ne mogu biti mama- priča Marliz.

Uprkos tome, uglavnom je zovu „mama“. Ne čudi, jer svemu ih je naučila. Bilo je i onih koji kada su stigli, nisu znali ni boje, šta su jelka i praznici. Učila je njih, ali i sebe običajima koje nije znala.

– Sve sam naučila, mislim čak pletenicu na hljeb znam isplest, sarma zamotati znam- rekla je Marliz.

Pripomognu i oni stariji. Funkcionišu kao velika porodica,svako ima svoja zaduženja u skladu sa uzrastom.

Da bi sve stigla Marliz na Božić ustaje u pola 3. Kada spremi trpezu, sa djecom pođe u crkvu, a po povratku za zajednički doručak. Inženjerka građevine, kaže maštala je da bude medicinska sestra i pomaže negdje u Africi.

Adresu ipak neće mijenjati. Iako opstaje zahvaljujući pomoći iz Holandije, kaže mnoge mlade Dobojlije još treba da izvede na put, a oni koje je ispratila svrate na kafu. Valjalo bi da vlasti više imaju sliuha za djecu o kojoj brine, ali da se žali u vrijeme praznika, neće.

Pogledajte prilog iz Centralnih ATV vijesti!

(Atv)