Vijesti 24.12.2016.

(VIDEO) Dvorana Šoping centra konačno dobija svoju namjenu?

ČITANJE: 4 minute

Dvorana bivšeg Šoping centra u Banjaluci potpuno je devastirana. Ideja stara skoro četiri decenije nikad nije zaživjela.

Davne 1982. godine je planirano da dvorana bude u službi sporta i da je koriste učenici Tehničke škole za potrebe fizičkog vaspitanja.

Ranko Milišić, dugogodišnji direktor i radnik Tehničke škole kaže da je tadašnja Metalska, a današnja Tehnička škola imala dvije i po hiljade učenika, a postojeća fiskulturna sala bila je premalena za sve njih.

Puni entuzijazma, nakon dvije godine, kako nam priča bivši direktor, dvoranu su uspjeli staviti pod krov. Škola je finansirala preko 20 odsto troškova, a ostatak novca uložila je lokalna zajednica. Nažalost, Tehnička škola objekat nikad nije koristila za časove fizičkog, jer nisu imali novca da opreme dvoranu.

– Došla je Olimpijada u Sarajevu 1984. godine i sve investicije bile su usmjerene prema Sarajevu i naša sala punih 10 godina nakon toga čekala je da se završi. Nažalost nije bilo sluha za to i objekat je postepeno počeo da propada. Objekat je privremeno dobijao saglasnot i dozvolu za rad od grada na pet godina u skladu sa Zakonom, a osnovna namjena objekta je fiskulturna sala za fizičko vaspitanje učenika Tehničke škole. Nažalost svojoj namjeni nije privedena ni nakon punih 35 godina – priča Ranko Milišić, bivši direktor Tehničke škole.

Nakon desetogodišnjeg propadanja objekta, tadašnje rukovodstvo škole je odlučilo da iznajmi prostor. Tako je otvoren prvi Šoping centar u Banjaluci, koji je ubrzo zatvoren, a objekat je počeo da propada.

Konačno, ove godine grad vraća Šoping centar u svoje vlasništvo, a Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove donosi rješenje o knjiženju imovine na grad. Na terenu je bila i komisija, koja je utvrdila stanje objekta i sve mogućnosti u vezi sa sanacijom.

Zatražena je i tehnička dokumentacija kojom raspolaže Tehnička škola kako bi sve bilo pripremljeno za rekonstrukciju dvorane. Slijedi procjena vrijednosti radova kako bi se vidjelo koliko novčanih sredstava će biti potrebno, poručuju iz Gradske uprave. U skladu s tim dalje će se odlučivati i o načinu finansiranja projekta.

– Sada je ispražnjena. Uspjeli smo da se završi uknjižba na grad, a sad grad treba da napravi projekat koliko će nas koštati rekonstrukcija. Ja bih volio da već iduće godine usmjerimo sredstva u rekonstrukciju te dvorane i već iduće godine damo građanima na upotrebu – ističe Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Manojlo Zrnić, direktor Sportskog centra “Borik” vjeruje da će prvi čovjek Banjaluke održati riječ i da će dvorana uskoro biti na raspolaganju sportistima u Banjaluci. Biće to, kako kaže, dodatni zamajac razvoju sporta.

Podsjeća da je jedna od inicijativa koju je Javna ustanova SC “Borik” podnijela Gradskoj upravi bila objedinjavanje svih sportskih objekata. Objekat Šoping centra je sala namijenjena za rukomet, odbojku, košarku i druge sportove.

– Dobili bi jednu savremenu rukometnu dvoranu za treninge za košarku i odbojku kao i sve druge manifestacije koje imaju niži nivo takmičenja, a dvoranu Borik bi mogli da sačuvamo za najvažnije utakmice i manifstacije – kaže Manojlo Znić, direktor JU Sportski centar “Borik”.

Igor Radojičić tvrdi da Gradsku upravu u posljednje vrijeme često posjete predstavnici raznih sportskih klubova, koji se žale na termine. Zbog toga se razmatra i mogućnost izgradnje dvorane Gimnazije kroz javno-privatno partnerstvo, tako da bi grad mogao da dobije još jedan sportski objekat.

Grad može relativno brzo da kroz jedan projekat javno-privatnog partnerstva i kroz svoju investiciju dobije dvije dvorane, što bi bilo dovoljno jer sad imamo dvije dvorane – istiće Radojičić.

U banjalučkom ženskom košarkaškom klubu Mladi Krajišnik kažu da su ranije imali problema sa terminima, ali da to više nije slučaj. Brane Čovičković kaže da se zna desiti da zbog kulturnih manifestacija u gradu moraju pomjeriti utakmice u treminu koji nije popularan u košarci, ali da se to ne dešava često. Vjeruje da će se dosta toga uskoro promijeniti otvaranjem dvorane kod Tehničke škole u Banjaluci. I Košarkaški savez je podnosio inicijative prethodnom rukovodstvu da se dvorana vrati gradu, ali nisu imali razumjevanja za takvo nešto.

– Ja kao predstavnik ŽKK “Mladi Krajišnik” ne mogu se požaliti na termine, ali uvijek svako malo se dešava iskakanja zbog raznoraznih kulturnih dešavanja za tim objektima u gradu da ostanemo uskraćeni za bitan termin treninga – kaže Brane Čivičković, generalni menadžer ŽKK “Mladi Krajišnik”.

Sportska dvorana u centru grada, koja je napravljena prije 35 godina do sljedeće godine konačno bi trebalo da dobije svoju namjenu. Tome se raduju mnogi, a u Tehničkoj školi u Banjaluci se nadaju da, stavljanjem dvorane u funkciju i na raspolaganje sportkim klubovima u Banjaluci, grad neće zaboraviti učenike ove škole, koji i danas kao i prije 35 godina nemaju dovoljno prostora za fizičko.

(Elta TV)