Magazin 02.02.2016.

(VIDEO) Evo kako da spasite bebu koja je prestala da diše

ČITANJE: 2 minute
beba cpr
Sa bebama nije isto kao i sa odraslima, i zato dobro vodite računa.

Britansko istraživanje pokazalo je da bi samo četvrtina roditelja znala šta treba da uradi kada bi njihova beba prestala da diše.

Naime, mnogi roditelji su toliko prestravljeni od same pomisli da njihovo dijete prestane da diše i da ga treba oživljavati, da o tome i ne razmišljaju. I zato ne znaju kako se postupak oživljavanja izvodi na maloj bebi, a to bi u nekom trenutku moglo da joj spase život!

Kako bi roditeljima odagnali taj strah, bolnica St. John napravila je video u kojem je na vrlo jednostavan način objašnjeno kako na bebi izvesti postupak oživljavanja.

-Molimo sve roditelje da nauče tehniku oživljavanja bebe i da podijele video kako bi svi roditelji, bake, deke i svi oni koji se brinu za djecu znali šta treba da urade u tim ključnim minutima nakon što beba prestane da diše- poručuju iz bolnice St. John.

Imajte u vidu – pravilno davanje vještačkog disanja znatno povećava šanse za preživljavanje, odnosno spasava život vaše bebe.

Evo kako izvesti postupak oživljavanja na bebi koja je prestala da diše:

1. Nazovite hitnu pomoć.

2. Stavite bebu na ravnu površinu i nježno joj nagnite glavu prema nazad kako bi se otvorili disajni putevi.

3. Dajte bebi vještačko disanje tako što ćete prisloniti svoja usta na bebina usta i nos, a zatim 5 puta nježno udahnite.

4. Prislonite dva prsta (kažiprst i srednji prst) na bebine grudi i pritisnite, odnosno pumpajte 30 puta u pravilnom ritmu.

5. Ponovo prislonite svoja usta na bebina usta i nos i nježno udahnite 2 puta.

6. Zatim opet stavite dva prsta na bebine grudi i pumpajte 30 puta u istom ritmu.

7. Ponavljajte niz od 2 udisaja i 30 pumpanja u smirenom ritmu dok ne dođe hitna pomoć.

https://youtu.be/Jppbw8Ab6sU

(B92)