Magazin 27.08.2015.

(VIDEO, FOTO) Nova Lada za sve terene – Vesta Cross koncept

ČITANJE: 2 minute
lada

AutoVAZ je objavio fotografije karavan verzije modela Vesta za sve terene koja će biti predstavljena posjetiocima moskovskog auto-salona. Automobil je zasnovan na Vesti sedan, a iako nosi oznaku “Concept”, u pitanju je praktično prototip serijskog modela.

Vozilo, koje će se podjednako dobro snalaziti na asfaltu i van njega, koncepcijski podsjeća na Cross Country modele kompanije Volvo.

To i nije neko iznenađenje ako se zna da je dizajner Stiv Matin, koga je ruski proizvođač angažovao 2011. godine, prethodno radio za švedskog proizvođača.

Prednji dio koncepta oblikovan je po ugledu na limuzinsku verziju, dok skladno riješen zadnji dio ima slična stop svjetla kao sedan.

Od limuzine je prekopiran i enterijer.

lada2

Lada Vesta Cross ima zaštitne dodatke duž donjih dijelova karoserije i na branicima, koji treba da sačuvaju vozilo od sitnih oštećenja u vožnji po makadamu i neuređenim putevima.

Iako proizvođač nije objavio tehničke detalje, na fotografijama se vidi da je odstojanje vozila od tla veće nego kod standardne Veste sedan, što je od koristi u terenskoj vožnji.

Automobil je postavljen na takozvanu “Lada B” platformu koja je razvijena u saradnji sa kompanijom Renault Nissan, u čijem vlasništvu je AutoVAZ.

Drugim riječima, vozilo dijeli mehaničku arhitekturu sa modelima kao što su Nissan Micra i Juke, te Dacia Logan i Datsun Go.

Lada Vesta Cross biće dio nove familije serijskih modela ruskog proizvođača, od kojih će prvi – Vesta sedan, početi da se proizvodi u septembru.

Obična karavan verzija očekuje se 2016, dok bi nešto kasnije u prodaji trebalo da se pojavi i kros varijanta.

Ruski proizvođač najavio je da će u ponudi biti motori koji proizvode 87, 106 i 114 ks.

https://youtu.be/vM8gFry0G1U

(B92)