Magazin 19.12.2015.

(VIDEO) Hotel koji se svake godine iznova gradi

ČITANJE: 1 minuta
ledeni-hotel
U selu Jukasjervi, na sjeveru Švedske, 26. put je otvoren bajkoviti hotel u cjelosti napravljen od leda.

Od 1989. godine, umjetnici i arhitekte iz cijelog svijeta pomoću leda i snijega grade hotel, u kom temperatura nikada ne prelazi minus pet stepeni Celzijusa.

Ove godine, u Ledenom hotelu se nalazi 19 raskošnih, tematski uređenih soba, restoran, bar i crkva u kojoj se mogu organizovati venčanja.

Pojedini ukrasi ove prozračne palate, kao što je luster od hiljadu ručno rezbarenih kristala leda ili tri metra visoka skulptura slona, vrijedni su divljenja.

Dizajn jedne od soba inspirisan je horor filmovima iz dvadesetih godina prošlog vijeka, dok dizajn druge podsjeća na rusko carsko pozorište.

– Noći u hotelu su prilično svježe: „Najvažnije je da držite stopala i glavu u toplom – čarape, vunene pidžame i kape su obavezne – savjet je koji se može pročitati na sajtu ovog efemernog ugostiteljskog objekta.

Za jedno noćenje u Ledenom hotelu potrebno je izdvojiti između 300 i 900 dolara (280 do 830 evra).

Za izgradnju samog hotela bilo je potrebno 30.000 tona snega i leda, i još 1.000 tona leda za dekoraciju. „Građevinski“ materijal se svake godine sakuplja u martu i aprilu i čuva u posebnim rashladnim depoima tokom proljeća i ljeta.

Ledeni hotel će primati goste sve do marta kada će se, zbog porasta temperatura, istopiti.

(Opustise.rs)