Vijesti 09.12.2016.

(VIDEO) Humanost gradi Centar “Za majku i dijete”

ČITANJE: 2 minute

Donatorsko veče “S ljubavlju hrabrim srcima”, pod pokroviteljstvom predsjednika RS Milorada Dodika, biće održano 27. decembra u Banjaluci, a prikupljaće se novac za izgradnju Centra za prevenciju razvojnih teškoća “Za majku i dijete”.

Humanitarna akcija “S ljubavlju hrabrim srcima”, koja se sedmu godinu organizuje pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske, ove godine je usmjerena na izgradnju Centra za prevenciju razvojnih teškoća za majku i dijete.

Centar za prevenciju razvojnih teškoća biće prava adresa za svu djecu iz Republike Srpske koja odrastaju s poteškoćama u razvoju i njihove rodidelje, koji će u Centru dobiti prijatelje, odgovarajuću dijagnozu, podršku, pomoć i kontinuiranog partnera za uporan i efikasan rad na prevazilaženju svih izazova u razvoju djece.

Sedmo donatorsko veče “S ljubavlju hrabrim srcima” održaće se 27. decembra u zgradi Vlade Republike Srpske, a isto veče na Trgu Republike za djecu s poteškoćama u razvoju nastupiće domaće i regionalne muzičke zvijezde, saopštili su organizatori.

Kampanja “S ljubavlju hrabrim srcima” usmjerena je ka zajedničkom doprinosu institucija i privredne javnosti Republike Srpske izgradnji Centra za prevenciju razvojnih teškoća, ali je njen značaj daleko veći. Posebno je važno da kampanja usmjeri pažnju javnosti na izazove s kojima se suočavaju roditelji i djeca s poteškoćama u razvoju kao i da dodatno informiše javnost o opasnostima i mogućnostima prevazilaženja poteškoća u razvoju.

Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije (“World Health Organization”) dijete sa smetnjama u razvoju je dijete koje ima teškoće u razvoju i nije u mogućnosti da postigne ili održi zadovoljavajući nivo zdravlja i razvoja, ili čije zdravlje i razvoj mogu znatno da se pogoršaju bez dodatne podrške.

Poteškoće u razvoju mogu se ispoljiti u oblastima tjelesnih, mentalnih, govorno-jezičkih i socio-emocionalnih funkcija, kao i u oblasti čula i oblasti više funkcija istovremeno. Uzrok mogu biti genetske predispozicije, ali razvojne teškoće kod djece nastaju i kao posljedica siromaštva i teškog materijalnog stanja porodice, usljed nepostojanja zdravstvene zaštite, neredovne i loše prehrane i neadekvatnog prebivališta.

(mondo.ba)