Magazin 25.12.2015.

(VIDEO) Izbjeglica osvojio 400.000 evra na božićnoj lutriji, pa pustio suze

ČITANJE: 2 minute
IZBJEGLICA
Nezaposleni Senegalac, kojega je kao izbjeglicu spasila španska obalska straža kad je na malom, prekrcanom, drvenom čamcu stigao iz Maroka, osvojio je 400 hiljada evra na španskoj božićnoj lutriji, prenosi Guardian .

35-godišnji muškarac po imenu Ngame, jedan je od 1.600 dobitnika velike lutrije. Dobitni listić kupio je u obalnom gradiću Roquetas de Mar u Almeriji gdje živi sa svojom ženom koja je takođe kao izbjeglica došla iz Maroka.

– Ne mogu vjerovati! Ima dana kad nas oboje nemamo ni pet evra da podijelimo- ispričao je novinarima šokirani Ngame.

On i njegova supruga stigli su na Tenerife prije osam godina. Spasila ih je obalska straža jer se mali drveni čamac na kojem su putovali našao u problemima.

– Na čamcu je bilo 65 ljudi. Jako sam zahvalan Špancima i njihovoj obalskoj straži što su nas spasili iz mora- rekao je Ngame.

Otkako su došli u Španiju, uzdržavaju se povremeno radeći kao berači voća i povrća ili pomažući u staklenicima. No, Ngame je nedavno otpušten i otada bezuspješno traži posao.

Španska božićna lutrija, od milja zvana “Debela” (El Gordo), jedna je od najizdašnijih na svijetu. Ove godine bila je vrijedna čak 2,2 milijarde evra.

No, za razliku od drugih velikih lutrija koje ogromnim iznosom nagrađuju tek nekoliko sretnih dobitnika, španska lutrija nagrađuje nekoliko hiljada sretnika. Ta se lutrija održava još od 1812. godine, a nije ju omeo ni španski građanski rat koji je bjesnio od 1936. do 1939.

Božićna je lutrija u Španiji dio tradicije kad se prijatelji, kolege i porodice okupe i zajedno uplaćuju listiće. Standardni listić košta 20 evra, a nekoliko dana prije izvlačenja ispred uplatnih mjesta formiraju se duge kolone ljudi.

(NN)