Svijet 29.09.2020.

(VIDEO) Jermenija objavila snimak napada na azerbejdžanske vojnike

ČITANJE: 1 minuta

Ministarstvo odbrane Jermenije objavilo je snimak napada na azerbejdžanske trupe, na kojem je osim uništavanja vojne tehnike prikazan i trenutak napada na grupu azerbejdžanskih vojnika koji su stajali na otvorenom.

Na snimku se vidi se kako vojnici počinju da bježe sekundu prije udara, koji ih je skoro direktno pogodio, a nakon napada dio vojnika pada na zemlju, prenosi Sputnjik.

Sukob u Nagorno-Karabahu započeo je u februaru 1988. godine, kada je ova autonomna oblast objavila otcjepljenje od Azerbejdžanske SSR. Poslije oružanog sukoba 1992-1994, Baku je izgubio kontrolu nad Nagorno-Karabahom i sedam susjednih regiona.

U toku su najveći sukobi jermenskih i azerbejdžanskih snaga od 2016. godine i zavladala je zabrinutost za stabilnost južnog Kavkaza, koridora kroz koji prolaze cjevovodi za izvoz nafte i gasa na svjetska tržišta.

Podsjećamo, u Jermeniji je uvedeno ratno stanje, objavljena opšta mobilizacija i zabranjen izlazak iz zemlje muškarcima od 18 do 55 godina. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas.

(N.S/ Banjaluka.net)