Magazin 29.11.2017.

(VIDEO) Jubilarni “Studenti u susret nauci” u Banjaluci

ČITANJE: 2 minute

Studenti koji se bave naučnim radom još jednom su se okupili u Banjaluci kako bi pokazali svoj rad ali i upoznali se sa dostignućima kolega iz regiona, ali i zemalja širom svijeta. Deseta naučno-stručna konferencija “Studenti u susret nauci” okupila je ove godine oko 150 učesnika.

– Ovo je super prilika da se mladi ljudi upoznaju i da istraživači sa različitih strana razmijene svoja naučna iskustva i sve to doprinosi razvoju nauke – smatra Vladimir Šaraba, student Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu.

Slično mišljenje dijele i ostali učesnici.

– Ja sam po prvi put na ovoj konferenciji i ovo što sam do sada vidjela me oduševilo. Pogotovo što mladi dolaze iz raznih krajeva. Stiču se dakle iskustva i poznanstva i ostvarujemo veze – iskrena je bila Barbara Barišić, student Medicinskog fakulteta u Banjaluci.

Kao jedan od predavača na ovogodišnjoj konferenciji učestvovala je i premijer RS, Željka Cvijanović. U svom predavanju ona se bavila pitanjem uloge Vlade Srpske u podršci i razvoju nauke i tehnologije, obrazovanju i aktivnoj participaciji mladih u društvu.

– Ono što promovišem i što Vlada promoviše jeste nastavljanje reformi koje će značiti čvršće povezivanje sa tržištem rada. Mi moramo da proizvodimo one kadrove za koje znamo da imaju garantovana radna mjesta. A isto tako, ono što je već na Univerzitetu započeto, nastaviti intezivirati , odnosno dalja internacionalizaciju, ali ono što promovišemo jeste i komercijalizacija.Ne u smisli povećanja troškova za one koji su studenti nego da osposobimo naše institute, fakultete da su u stanju da konkurišu, dobiju i učestvuju u kvalitenim projektima – smatra Cvijanovićeva.

Konferencija je multidisciplinarana i povezuje mlade ljude koji se bave raznim naučnim oblastim. Tako u sklopu ovih susreta učesnici predstavljaju i svoje radove, koji se bave raznim temama, od prirodnih do humanističkih nauka.

– Ova konferencija je značajna za studente jer ona daje studentima prvi put priliku da se susretnu sa naučnim radom, da nauče kako da pišu naučne radove i da se uvedu u svijet nauke. Ova konferencija je jedinstvena po svom karakteru, kako u državi tako i u regionu. Jedina studentska konferencija – naglasila je Marija Puljarević, predsjednik Organizacionog odbora.

– Svi radovi koji su predstvljeni na ovoj konferenciji su publikovani u Zborniku radova. Svi radovi su recenzirani i poslužiće našim studentima, odnsono našim budućim saradnicama u svrhu napredovanja ili izbora zvanja – dodao je Radoslav Gajanin, v.d. rektora Univerziteta u Banjaluci.

Konferencija traje od 27. do 30. novembra. Ovo jedinstveno studentsko okupljanje ove godine održava se po deseti put.

(srpskacafe)