Politika 20.03.2016.

(VIDEO) Kako je nekada Dodik govorio o Karadžiću

ČITANJE: 1 minuta
dodik

Milorad Dodik, predsjednik Repubike Srpske  već danima daje izjave brojnim medijima u kojima žali za sudbinom Radovana Karadžića, kojem će uskoro biti izrečena presuda u Haškom tribunalu.

Dodik je danas otvorio i Studentski dom na Palama koji nosi Karadžićevo ime kazavši da je to učinio kao znak podrškeKaradžiću.

Ipak, Dodik nije uvijek gajio ovakve osjećaje i poštovanje prema Karadžiću.

U brojnim intervjuima koji su obavljeni odmah po okončanju rata, Dodik je bio probosanski orijentisan i protivio se politici Radovana Karadžića, Ratka Mladića i drugim osobama koje se terete za brojne svirepe zločine.

U intervjuu koji je objavio magazin Slobodna Bosna 22. marta 1996. godine, kazao je kako i Karadžić i Mladić trebaju u Hag. Istakao je kako svako treba da ispašta za zločine koje je počinio i da se ne treba njihova odgovornost “svaljivati na leđa cijelog srpskog naroda”.

Takođe i snimak RTS-a kada je Dodik gostovao u jednoj emisiji, dokazuje da je Dodik svoje mišljenje tokom godina potpuno promijenio.

– Sad jedan čitav narod ispašta u RS-u i Srbiji zato što je jedan Mladić odlučio da se neće predati i da neće da ode na sud ili Karadžić. I onda kaže ‘ja volim srpski narod’. Đavola on voli- rekao je tada Dodik.

Godinama nakon toga, Dodik je promijenio retoriku.

(Klix)

Oznake: Milorad Dodik