Vijesti 27.03.2018.

(VIDEO) Klizište u Zalužanima: Marići strahuju od dodatnog urušavanja zemlje

ČITANJE: 2 minute

Miloš Marić je od dasaka improvizovao ogradu nekoliko metara od svog doma u ulici Nenada Kostića 412a u Zalužanima. Kaže, da makar malo zaustavi propadanje zemlje. Pomoćni objekat i njivu ispod je već prežalio.

Klizište u ulici Nenada Kostića se aktiviralo prije 15-ak dana. Porodica Marić, koja živi tik iznad njega, kaže da im je do sada u posjeti iz Gradske uprave bila samo građevinska inspekcija. Još čekaju nekoga da dođe i utvrdi da li su bezbijedni u svojoj kući.

Marići kažu da se zemlja dodatno urušila prije sedam dana, kada su padale velike kiše. Za sada, uzdaju se u čvrste kućne temelje.

“Kuća je prilično čvrsta i čvrsto je građena. Ovako, na prvu ruku, nisam ja stručnjak za to. Baš očekujem ljude iz Gradske uprave da procjene malo kakvo je stanje terena” kaže Miloš Marić.

“Blizu je kuće, bojimo se. Sedmoro nas je, gdje, šta, kako? Svako jutro kad se ustanemo, prvo što pogledamo je koliko je to dole otišlo, i šta će još da bude. Ne znam šta da vam kažem, razočarani smo u ovo sve” žali se Daliborka Marić.

Gradska uprava najavljuje dolazak vještaka na teren tokom sedmice. On će definitivno da utvrdi da li kuću ugrožava klizište.

“U momentu kontrole, na objektu nije bilo nikakvih oštećenja na konstrukciji. Predmetni objekat je izgrađen bez prethodno pribavljene građevinske dozvole, i u toku je postupak legalizacije u Odjeljenju za prostorno uređenje” kaže urbanističko-građevinski inspektor koordinator u Upravi Grada Banjaluka, Sanja Džido.

S obzirom da je u pitanju privatno zemljište i da je kuća u procesu legalizacije, gradska inspekcija kaže da će stanari morati sami da plate sanaciju. Marići poručuju da će sve sami uraditi ako moraju, samo da budu sigurni da im se kuća neće survati niz padinu.

(ATV)