Magazin 30.01.2018.

(VIDEO) Koje sve nove vještine Banjalučani mogu naučiti?

ČITANJE: 2 minute

Mačevanje, kapoera, učenje kineskog ili nekog drugog stranog jezika. Banjalučane svoje slobodno vrijeme provode učeći razne nove vještine a neke od njih su veroma neobične.

Nešto egzotično ili nešto tradicionalno ali pomalo zaboravljeno. Na jednoj strani mačevanje i kapoera a na drugoj pletenje i heklanje. Izbor je veliki. Pred Banjalučanima je samo da sami odaberu jedan od brojnih kurseva, škola i radionica putem kojih mogu naučiti neobične vještine. A iskusto je pokazalo da ih interesuje mnogo toga. Na časovima kapoere mogu se naći polaznici od predškoskog uzrasta do ljudi u zlatnom dobu života, a pletenje privlači sve više pažnje starijih ali i mlađih Banjalučanki.

– Treninzi su tri puta sedmično. Imamo treninge za djecu ali i odrasle.Sve je prilagođeno grupama.Kapoera je vrlo zabavan a sa druge strane i jedan veoma naporan oblik vježbe, koji može da bude jako dobar i sa zdravstvene strane – rekla je Slavica Repović.

– Kurseve radimo jednom mjesečno. U ponedjeljak počinjemo sa heklanjem. Heklanje je ponedjeljkom i četvrtkom od pet do pola sedam a sa pletenjem počinjemo u utorak. Pletenje je utorkom i petkom od pet do pola sedam. Za pletenje imamo još jedno ili dva mjesta za heklanje – rekla je iz Centra za promociju životnih vještina “Radionica” Ljiljana Vrhovac Kapor.

Iako polaznici škola stranih jezika u Banjaluci najčešće uče engleski i njemački jezik , sve popularniji su i azijski jezici. Tako će, uskoro, svi zainteresovani u gradu na Vrbasu moći učiti kineski jezik na novootvorenom Konfucijevom institutu. I to besplatno.

– Konfucijev institut če osim časova kineskog jezika pružati i časove iz kineske kulture, istorije i muzike. Čak i pošto smo smješteni na Fakultetu političkih nauka, biće i nekih kurseva iz međunardnih odnosa i kineske uloge u istim. Mi očekujemo našu profesorku iz Kine i radimo na pripremi, plana i programa . Kursevi će biti osim zbog studenata i profesora za sve građane Banjaluke i RS. Već imamo dosta prijava – istakla je direktor Konfucijevog instituta na UNIBL Ljiljana Stević.

Krav maga, pravljenje kraft piva ili sklapanje maketa su samo još neki od zanimljivih hobija kojim se možete baviti u Banjaluci. U slučaju da ono što vas zanima još uvijek nije stiglo u grad, mnogo toga možete naučiti i puten onlajn tutorijala, i biti prvi u Banjaluci koji će se baviti nekim novim, neobičnim hobijem.

(Srpskacafe)