Magazin 24.11.2016.

(VIDEO) Krupa na Vrbasu: Upoznajte srednjovjekovni grad Greben

ČITANJE: 2 minute

Ostaci srednjovjekovnog grada Grebena nalaze se u Krupi na Vrbasu, na izlazu iz kanjona plahovite rijeke.

Ne zna se mnogo o ovom gradu, jer nisu izvršena ozbiljnija ispitivanja. Prvi put u izvorima se spominje 1192. godine a potom, 1322. kada gradom upravlja izvjesni Nikola. Od nekoliko gradova u klisuri i kanjonu Vrbasa, Greben je najstariji.

– U 14. vijeku, Greben je pripadao župi Zemljanik. Tadašnji velikaši u Donjim Krajima, knez Grgur i Vladislav Pavlović, sinovi kneza Pavla Hrvatinića, te Grgur Stipanić predali su 1357. Greben i Glamoč Ugarskoj u zamjenu za posjed Dobra Kuća u Slavoniji . Tada su, kako kazuju istorijski izvori, ugarskog kralja priznali za seniora (gospodara) i ustupili mu grad Greben u župi Zemunik i grad i župu Glamoč. Te godine je dolina Vrbasa pala pod vlast Mađara. Inače, u to vrijeme Bosnom je vladao čuveni Tvrtko Kotromanić. Da je Greben i narednih godina bio pod ugarskom vlašću, pokazuje dokument iz 1365. godine u kome se spominje magistar (upravnik) Bakoč kao sanski župan i kastelan tvrđava Kozara i Greben na Vrbasu – kaže Mladen Šukalo, samostalni stručni saradnik u Turističkoj organizaciji grada Banjaluka.

Poznato je da su franjevci u 14. vijeku pokušali da se učvrste u Donjim Krajima. Njihovi samostani bili su organizovani po kustodijama. Prema navodima fra Bartola Pizanskog (popis datira iz 1385 godine ) postojala je Grebenska kustodija. Tako se, u podgrađu Grebena nalazila franjevačka crkva. Krajem 1527. i početkom 1528. bosanski sandžak-beg Gazi Husrev osvojio je Jajačku banovinu, a sa njom i grad Greben. Po svoj prilici, Greben je tad ozbiljno stradao i za tursko vrijeme nije imao veći značaj, štaviše, najvjerovatnije je napušten. Danas je tvrđava Greben izletiše:

– Mi smo u okviru projekta Vrbas adventure resort odradili laku terensku infrastrukturu, signalizaciju i odmorišta, ali ona je već dotrajala, i sigurno je da trebamo novu investiciju kako bi ju obnovili. Ali kao što smo se i sami uvjerili, tvrđava je pristupačna i lako ju mogu obići svi zaljubljenici u kulturno-istorijsko nasljeđe – dodaje Šukalo.

Do tvrđave stižete za desetak minuta laganog hoda od Rađevića zaseoka. A sa tvrđave puca prelijep pogled na Krupsko polje. U svakom slučaju nećete se pokajati odlučite li se posjetiti Greben grad.

(srpskacafe.com)