Sport 04.12.2015.

(VIDEO) McLaren predstavio Formulu 1 budućnosti

ČITANJE: 2 minute
nova formula
Ovih dana, dizajneri razvojne grupe u McLarenu predstavili su koncept novog trkaćeg bolida pod nazivom McLaren MP4-X, za koji kažu da je nastao s idejom da kombinuje osnovne elemente F1 filozofije i takmičenja poput brzine, uzbudljivosti i performansi, sa stvarima koje se nalaze u razvoju, te uključuju zatvorene kokpite koji povećavaju sigurnost vozača, te hibridne pogonske sisteme.

– Formula 1 je ultimativni gladijatorski sport, a budućnost kakvu mi vidimo će biti visokotehnološka ogledna vitrina visokih performansi koja će uzbuđivati fanove kao niti jedan drugi sport- izjavio je John Allert, direktor grupe McLaren Technology Group.

Mada već i sami vizuelni izgled Formule 1 budućnosti djeluje dovoljno zanimljivo, McLaren je i “ispod kože” uveo mnoštvo inovacija.

Prije svega to je mogućnost dobijanja energije alternativnim izvorima, kao i šasija s mogućnošću promjene oblika koja odgovara na razne aerodinamičke zahtjeve, te je u stanju da komunicira s vozačem u slučaju kvara ili problema.

Kao što možete vidjeti na slikama, vozač bi u budućnosti trebao biti zatvoren prozirnim poklopcem, o čemu već duže vrijeme govore mnogi vozači, s obzirom da bi to trebalo donijeti novu dozu sigurnosti i otkloniti tragične nesreće koje su izazvane upravo otvorenim kokpitom.

Pored toga, jedna od zanimljivih ideja McLarenovih stručnjaka je u tome da vozač određenim sistemima automobila upravlja svojim mislima, kako bi ruke u potpunosti mogao osloboditi za držanje upravljača.

Koncept takođe uključuje i aktivni sistem protoka vazduhaActive Flow Control, koji se može isključiti na ravnom i potom uključiti u zavojima, čime bi vozilu pružio njihovo lakše savladavanje pri većim brzinama.

Među drugim novostima se nalaze HUD ekran i pametno vozačko odijelo koje može otkriti kakvo je stanje vozača nakon sudara, zahvaljujući ugrađenim senzorima.

(vidi.hr)