(VIDEO) McLaren predstavio Formulu 1 budućnosti

nova formula
Ovih dana, dizajneri razvojne grupe u McLarenu predstavili su koncept novog trkaćeg bolida pod nazivom McLaren MP4-X, za koji kažu da je nastao s idejom da kombinuje osnovne elemente F1 filozofije i takmičenja poput brzine, uzbudljivosti i performansi, sa stvarima koje se nalaze u razvoju, te uključuju zatvorene kokpite koji povećavaju sigurnost vozača, te hibridne pogonske sisteme.

– Formula 1 je ultimativni gladijatorski sport, a budućnost kakvu mi vidimo će biti visokotehnološka ogledna vitrina visokih performansi koja će uzbuđivati fanove kao niti jedan drugi sport- izjavio je John Allert, direktor grupe McLaren Technology Group.

Mada već i sami vizuelni izgled Formule 1 budućnosti djeluje dovoljno zanimljivo, McLaren je i “ispod kože” uveo mnoštvo inovacija.

Prije svega to je mogućnost dobijanja energije alternativnim izvorima, kao i šasija s mogućnošću promjene oblika koja odgovara na razne aerodinamičke zahtjeve, te je u stanju da komunicira s vozačem u slučaju kvara ili problema.

Kao što možete vidjeti na slikama, vozač bi u budućnosti trebao biti zatvoren prozirnim poklopcem, o čemu već duže vrijeme govore mnogi vozači, s obzirom da bi to trebalo donijeti novu dozu sigurnosti i otkloniti tragične nesreće koje su izazvane upravo otvorenim kokpitom.

Pored toga, jedna od zanimljivih ideja McLarenovih stručnjaka je u tome da vozač određenim sistemima automobila upravlja svojim mislima, kako bi ruke u potpunosti mogao osloboditi za držanje upravljača.

Koncept takođe uključuje i aktivni sistem protoka vazduhaActive Flow Control, koji se može isključiti na ravnom i potom uključiti u zavojima, čime bi vozilu pružio njihovo lakše savladavanje pri većim brzinama.

Među drugim novostima se nalaze HUD ekran i pametno vozačko odijelo koje može otkriti kakvo je stanje vozača nakon sudara, zahvaljujući ugrađenim senzorima.

(vidi.hr)

ODNOS SNAGA: Uz Nešića većina regionalnih odbora DNS-a, Pavić u defanzivi

Regionalni odbor DNS-a Posavina i predsjednik tog odbora Siniša Nikić daju punu podršku Nenadu Nešiću i njegovom prijedlogu da ministar u Savjetu ministara bude Mlađen Božović i spremni su da prate Nenada Nešića i njegove dalje poteze, saznaje opcija.net. Isto mišljenje dijeli i Regionalni odbor Doboj, na čijem čelu je Slavko Gligorić, a njihova procjena

NIŠTA OD BESPLATNIH VRTIĆA Banjaluka neće slijediti primjer iz Novog Sada

Novi Sad od iduće godine potpuno će finansirati boravak djece u obdaništima. Iako se Banjaluka u mnogim stvarima ugleda na ovaj prijateljski grad, istu ideju ipak ne namjeravaju sprovesti. Roditelji širom regiona pozdravili su najavu iz Novog Sada da će za 16.500 njihovih mališana boravak u vrtićima biti besplatan, i to, kako je rečeno, kao

POTVRDA: Pronađeno beživotno tijelo pripada nestalom Banjalučaninu

Beživotno tijelo koje je večeras pronađeno u jednoj kući je Banjalučanin Igor Aksentijević, saznaje Srpskainfo. Njegovo sklupčano tijelo je pronašla majka preminulog, nakon nekoliko dana traganja po gradu. “Bitno mi je samo da sam ga pronašla”– kratko je izjavila za Srpskainfo majka pokojnog Aksentijevića. Aksentijević je, kako saznajemo, ranije hapšen zbog droge. U nastavku istrage

DODIK: Najniža plata 520 KM, nema dodatnog smanjivanja zbog bolovanja

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, najavio je danas u Banjaluci da će najniža plata u RS u narednoj godine biti 520 KM. Dodik je nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a rekao i da se neće dodatno smanjivati plate za vrijeme bolovanja u Republici Srpskoj. “Potkrala se greška u dokumentu programa ekonomskih reformi i to je izbrisano. Ljudi