Vijesti 02.05.2016.

(VIDEO) Menhetn: Vatra progutala srpsku crkvu na Uskrs

ČITANJE: 2 minute
POZAR CRKVA
Veliki požar progutao je srpsku crkvu Svetog Save u centru Menhetna u danu u kome pravoslavni hrišćani proslavljaju Uskrs.

Žrtava i povrijeđenih nema. Sa vatrenom stihijom se satima borilo više od 170 vatrogasaca, uzrok požara nije poznat, a istraga je u toku.

“Svi smo živi, ali zgrade više nema. Ova crkva je spajala čitavu zajednicu, jer je jedina u Njujorku, a sada je nema. Ovo je užasno, noćna mora, moje srce je slomljejno”, rekao je sveštenik Đokan Majstorović.

Požar je izbio oko sedam uveče po lokalnom vremenu, nekoliko sati nakon uskršnje liturgije, a lokalizovan je tek četiri sata kasije. Tokom dana je više od 700 vjernika pravoslavne vjeroispovesti obilježilo Uskrs u ovoj crkvi, ali prema posljednjim izvještajima zgrada je bila prazna kada je požar izbio.

Njujorški vatrogasci bili na terenu do duboko u noć, nakon što je proglašena uzbuna prvog stepena. Kako je saopšteno, zgrada bi mogla da se sruši svakog trenutka.

“Crkva je uništena, ovo je veoma tužan dan”, rekao je prvi čovek njujorških vatrogasaca Danijel Nigro.

Čuvar je pokušao da ugasi požar, ali je vatra brzo zahvatila konstrukciju. Čovjeka je zbrinula ekipa hitne pomoći zbog udisanja dima. Portparol vatrogasne službe Frenk Gribon navodi da se čini da uzroci požara nisu sumnjivi.

On je dodao da će njegovo odjeljenje istražiti uzroke, ali je upozorio i da bi velika šteta koju je pretrpjela crkva mogla da zakomplikuje te napore.

“Šteta je tako velika da ne može da se nađe tačka gdje je požar izbio. Krov je bio drveni i više ga nema”, rekao je Gribon.

Prelijepa građevina u gotskom stilu izgrađena je 1850. godine, a srpska crkva ju je kupila tokom Drugog svjetskog rata, 1943. godine.

Crkva Svetog Save se nalazi u blizini Brodveja i Avenije Amerike, a 1968. godine proglašena je i za jednu od znamenitosti Njujorka. Kako javljaju izvještači, mnogo ljudi je sa ulice u nevjerici posmatralo požar, a neki od njih su i plakali.

(Agencije)