Vijesti 26.12.2015.

(VIDEO) Misterija Srbina koji se 15 godina krije u šumi

ČITANJE: 3 minute
Aleksandar1
Aleksandar je, prema saznanjima srpske ambasade, sa 9 godina došao u Češku s majkom. U Pragu je završio osnovnu i srednju školu, a potom i Stomatološki fakultet. Radio je na klinici “Motol” kao stomatolog. Međutim, kada je prebačen u Teplice, njegov život se naglo preokrenuo.

– Svakog dana sam u Teplicama viđao čovjeka kako s rancem na leđima, u tankoj garderobi, užurbano hoda. Kad sam ga zaustavio, govorio je savršen češki, a onda je rekao da je Srbin. Nije izgledao kao obični beskućnici – zvučao je veoma obrazovano. Tada sam shvatio da je on čuveni stomatolog, oralni hirurg. Htio sam da mu pomognem. Rekao je da mogu noću da dođem u šumu, jer preko dana nije tu. I tako sam prvi put, po mrklom mraku, gazio po blatnjavim stazama u dubokoj šumi, a onda se spustio niz strmu padinu, gdje živi Aleksandar – priča Peter Sliva, Čeh koji je otkrio Srbina iz šume, i koji mu već godinu dana nosi hranu.

S njim smo, nogu pred nogu, zašli duboko u ozloglašenu šumu Krušne Gore, na granici Češke i Nemačke, kako bismo upoznali Aleksandra i pokušali da mu pomognemo.

Rekao nam je da ne budemo bučni kako se Aleksandar ne bi uznemirio – jer tu niko nikad ne zalazi.

Na dnu strme jedva prohodne litice provirio je Aleksandar Pirivatrić, koji je od 1999. godine sakriven od ljudi, bez vode, struje i vrata na polusrušenoj željezničkoj osmatračnici.

– Živim u šumi već dugo. Danju hodam, jer ima vojnika ovde preko dana, a oni ne žele da me vide, ne znam kako bi reagovali. Zato svakog dana hodam, pređem i po 20 kilometara. Jedem hranu iz kontejnera, šta nađem, i šta mi neko da – priča Aleksandar, koji je u Češkoj od svoje devete godine.

O njemu niko ništa nije znao dok jednog dana nije stigao mejl na adresu srpske ambasade u Pragu.

– Nedavno je Čeh Peter Sliva poslao mejl u kom je rekao da je pronašao srpskog državljanina, nekadašnjeg stomatologa, koji nema nikakva dokumenta. To je bilo moje svjetlo u mrklom tunelu, jer sam sve vrijeme pokušavao da ga pronađem, ali bezuspješno – kaže za Telegraf Stefan Tomašević, konzul u Ambasadi Srbije u Pragu.

Aleksandar je, prema saznanjima srpske ambasade, sa 9 godina došao u Češku s majkom. U Pragu je završio osnovnu i srednju školu, a potom i Stomatološki fakultet. Radio je na klinici “Motol” kao stomatolog. Međutim, kada je prebačen u Teplice, njegov život se naglo preokrenuo.

– Umrla mu je majka, a onda je, u približno isto vrijeme, ostao i bez posla. Pošto nije imao češko državljanstvo, izbačen je na ulicu iz državnog stana. Od tada vodi borbu za goli život. Polusestra po ocu, Slobodanka Pirivatrić, interesovala se za njega jer nije mogla da raspolaže imovinom nakon smrti oca. U jednom trenutku, u Srbiji je pokrenula postupak da se on proglasi mrtvim, ali je, na sreću, zahtjev odbijen – objašnjava konzul Tomašević.

Pogledajte priču o Aleksandru:

 

(Telegraf)