Vijesti 29.02.2016.

(VIDEO) Muslimani se masovno pokrštavaju u Njemačkoj: Tvrde da su razočarani u islam

ČITANJE: 3 minute
pokrstavanje
Izbjeglice iz Irana, Avganistana i Pakistana u svojim zemljama nisu mogli da upražnjavaju hrišćansku vjeru, a sada se masovno pokrštavaju na bazenima u Njemačkoj.
“Dojče vele” se pita da li to čine iz ubjeđenja ili zbog dobijanja azila? Njemački radio prenosi priču o 25-godišnjem Irancu Benjaminu koji je postao hrišćanin nakon par sekundi koje je proveo zaronjen u vodi gradskog bazena u Hamburgu. Krstio ga je sveštenik persijske zajednice. U njegovoj zemlji, onima koji pređu u hrišćanstvo, prijeti smrtna kazna.

-Danas počinje novi život, – sada pripadam Isusu- radosno kaže Benjamin. Kako navodi “Dojče vele”, takvu odluku nije donio samo Benjamin, već više od 70 osoba koje stoje na ivici bazena u bijelim odjelima na krštenje.

Samo ove godine u toj zajednici je kršteno višše od 600 osoba. I druge zajednice bilježe sve veći broj izbjeglica koje traže učlanjenje. Zajednica Svetog Trojstva u Berlinu prošle godine je obavila 185 krštenja.

-Razlozi koji se navode u zahtjevima za promjenu vjere su slični. Mnogi kažu da su razočarani islamom- kaže sveštenik Albert Babajan. Benjamin njemačkim novinarima takode navodi da je razočaran.

https://youtu.be/h0otMSGU4sc

-U Iranu sam počeo da proučavam različite religije. Tada sam se upitao zašto ja u stvari sve vrijeme živim u strahu – navodi Benjamin i objašnjava da je u Hamburgu sreo dvojicu hrišćana iz Irana i da je zahvaljujući njima pronašao novu zajednicu koja zbog sve većeg broja članova sada traži veće prostorije.

“Dojče vele” kaže da je za njemačke vlasti krštenje takozvani “samostalno i naknadno stvoren” razlog za traženje azila, a time i dio biografije potražioca koji mora da bude provjeren. Prema navodima Saveznog ureda za migracije i izbjeglice, vjerska pripadnost tražioca azila, čak i ako je osoba nedavno prešla u drugu vjeru, može da bude razlog za lakše dobijanje azila, jer toj osobi zbog prelaska u drugu vjeru u matičnoj zemlji prijeti progon. Njemački radio prenosi riječi pastora Alberta Babajana koji tvrdi da ne sumnja u ljude koje je krstio.

Ipak, prije nego što neko bude kršten u persijskoj zajednici, on mora da prođe višemjesečni vjerski kurs. U okviru tog kursa govori se o Bibliji, ali i uči njemački jezik.

-Poslije toga ne bude svako kršten. Ako steknem utisak da neko ne vjeruje od srca, onda on mora još jednom da pohađa kurs- kaže pastor za “Dojče vele”. Taj radio objašnjava da prelazak na hrišćanstvo ni u kom slučaju ne sprečava prisilni povratak azilanata u matične države i navodi da će u jednoj crkvenoj zajednici u Šlezvig-Holštajnu, koja ne želi da se njeno ime navodi, tri tražioca azila uskoro biti prisilno vraćena u svoje domovine.

(Kurir)