Vijesti 06.03.2016.

(VIDEO) Najstariji prijedorski planinar: Planinariću dok me noge nose

ČITANJE: 1 minuta
planinar
I mnogo mlađi planinari često mu, na planini, vide samo leđa. “Kriv sam” – šali se osamdesetosmogodišnji Vladimir Grublješić, najstariji prijedorski planinar.

Godine mu ništa ne znače, kondicije ima, zdravlje služi a na planini je skoro svaki dan. I tako od prvog razreda srednje škole. Ima Vlado i foru po kojoj je prepoznatljiv – često je znao ponijeti neku od djevojaka kad se, na usponu, umori. Danas to ide malo teže.

– Sad su sve nekako, ove moje planinarke, moje generacije, sve su nekako punije pa jedino mogu da plešem a ne da ih ponesem. Planinariću dok me noge nose. Prilično mogu dugo hodati, sad već u ovim godinama malo sporije ali mogu dugo da hodam- priča Vladimir Grublješić.

Vlado kaže da ne mari za godine. Naravno, kako priča, zdravlje igra najvažniju ulogu a njega, srećom, služi. I nije samo planinarenje ono što ga izdvaja od njegove generacije.

Vrlo je aktivan na društvenim mrežama, internetom surfa svaki dan, a svemu su ga naučile mlađe kolege planinari.

– Oni dođu pa mi samo izbiflaju, ispričaju i odu a ja onda zaboravim sve što su mi rekli. I tako malo-pomalo oni su dolazili, pomagali mi tako da sam savladao i sad skajpam sa ćerkama, unucima i praunucima- objašnjava Grublješić.

Oni žive u Njemačkoj i Americi. I Vlado ih posjećuje kad god može. Ode, bude s njima a onda, nakon nekoliko dana, ruksak na leđa pa na neku od tamošnjih planina. A kad se vrati u Prijedor pravac Kozara jer mu je krajiška ljepotica – prva ljubav.

Pogledajte prilog ATV-a u nastavku:

(Atv)