Politika 19.02.2016.

(VIDEO) Napeto u Prištini: Jajima na Kurtija, suzavac u zgradi

ČITANJE: 1 minuta
kosovo
Suzavac je ponovo bačen u kosovskoj skupštini ispred koje je napeto od jutros, kada je veliki broj policajaca počeo da obezbjeđuje zgradu pred sjednicu.

Na dnevnom redu su 22 tačke vezane uglavnom za kriterijume za viznu liberalizaciju, ali je opozicija najavila protest ako vladajuća većina pokuša da govori o predsjedniku.

Pokret Samoopredjeljenje je saopštio i da je došlo do incidenta na ulazu u skupštinu gde je jajima gađan bivši lider pokreta i poslanik Aljbin Kurti.

Kako tvrde iz Samoopredjeljenja, jaja su bacili “policajci u civilu”.

Istovremeno, u zgradi skupštine je ponovo korišćen suzavac, ubrzo nakon početka sjednice i obraćanja opozicionog poslanika Visara Imerija.

Kosovska opozicija već pola godine blokira rad parlamenta jer se protivi formiranju Zajednice srpskih opština i realizaciji sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom, a u više navrata je korišćen suzavac.

Predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veselji je iz Brisela, gdje je bio do juče, naveo da izbor predsjednika Kosova neće biti na dnevnom redu današnje sjednice.

Opozicione stranke su najavile da će onemogućiti održavanje današnje sjednice i nisu isključile mogućnost upotrebe suzavca i drugih sredstava kako bi spriječili raspravu.

Predsjednik Kosova bira se u parlamentu. Kao jedini kandidat pominje se predsjednik Demokratske partije Kosova i ministar spoljnih poslova Hašim Tači.

(Agencije)