Magazin 27.09.2015.

(VIDEO) Napravite pravu italijansku picu!

ČITANJE: 2 minute
Pizza Margarita

Nema popularnije brze hrane od tople pice. A možda je ovaj italijanski specijalitet grijeh svrstavati u tu kategoriju?

U svakom slučaju, možete iskustvo jedenja pice podići na viši nivo, ako ovladate vještinom njenog pravljenja.

Evo kako se pravi klasična italijanska pica (u kućnim uslovima).

Za izradu tijesta, potrebni su vam:

 

1 kg mekog bijelog brašna tip 400

1 kašičica sitne morske soli

2 pakovanja suvog kvasca

1 kašika šećera

4 kašike maslinovog ulja

650 ml mlake vode

Pomješajte brašno i so na čistoj radnoj površini i napravite udubljenje u središtu. U jednoj posudi pomješajte kvasac, šećer, maslinovo ulje i vodu i ostavite nekoliko minuta da kvasac odreaguje. Potom tu mješavinu ulijte u udubljenje koje ste napravili u gomilici brašna. Koristeći viljušku postepeno ubacujte brašno sa oboda udubljenja i mješajte ga sa tečnim sastojcima. Postepeno dodajite sve više brašna, a kada smjesa postane nešto kompaktnija, dovršite posao miješanja rukama posutim brašnom. Mijesite testo naprijed-nazad, dok ne dobijete glatku elastičnu masu.

Smjestite kuglu tijesta u veliku činiju posutu brašnom i pokrijte je vlažnom krpom. Pustite tijesto da nadolazi barem jedan sat, dok se ne udvostruči.

Tada izvadite tijesto na radnu površinu posutu brašnom i mijesite ga tako da istisnete balončiće vazduha iz njega. Možete ga koristiti odmah, ili ga umotati u providnu foliju i staviti u frižider ili zamrzivač do sledeće upotrebe. Ako ga koristite odmah, podijelite testo na onoliko kuglica, koliko pica želite da napravite. Od ove količine možete dobiti od šest do osam pica srednje veličine.

Razvucite tijesto oklagijom na željenu debljinu, stavite sastojke po želji i ubacite je u vrelu rernu koju ste prethodno uključili na maksimalnu temperaturu. Ako imate rernu s ventilatorom, obavezno uključite i njega.

Ako vas interesuje kako picu prave pravi majstori iz njenog rodnog grada Napulja, pogledajte ovaj video:

(NN)