Magazin 22.02.2016.

(VIDEO) NASA otkrila čuvanu tajnu: Astronauti su čuli nečiji zvižduk na Mjesecu

ČITANJE: 2 minute
astronaut
NASA je tek sad pustila u javnost nevjerovatne audio snimke iz svemira, nastale 1969. godine.

Razgovor između Apollo 10 astronauta Eugena Cernana i Johna Younga, koji se odvijao 1969. godine dok su letjeli s druge strane Mjeseca, godinama je ostao daleko od očiju javnosti.

Iako su transkripti objavljeni 2008. godine, snimak njihove rasprave i zvukovi koje su spominjali tek su sad izašli u javnost.

A razgovor je tekao ovako:

“Jesi li čuo to? Taj zvižduk?”

“Da.”

“Whooooo… Reci…”

“Jesi li i ti čuo taj zvižduk?”

“Da. Zvuči kao – znaš – svemirska muzika.”

“Baš me zanima što je to.”

Zvuk je bio toliko čudan da je ekipa raspravljala bi li ga uopće spomenuli nadređenima u NASA-i, iz straha da bi mogli ugroziti buduće svemirske letove.

Premda zvukovi mogu djelovati kao sjajan razlog za rasprave o vanzemaljcima, tehničar iz NASA-e je objasnio da su radio prijamnici iz dvije svemirske letjelice (lunarnog i komandnog modula) jednostavno ometali međusobni rad.

Ovo objašnjenje pokušao je osporiti astronaut Al Worden koji je izjavio da mu “logika govori da ako je nešto snimljeno ondje, onda nešto i postoji ondje”. No drugi astronauti ne dijele njegovo mišljenje.

Michael Collins, astronaut Apolla 11 i prva osoba koja je samostalno odletjela daleko s druge strane Mjeseca, takođe se prisjeća čudnih zvukova, no tvrdi da na njih nije obraćao puno pažnje.

-Čujem čudan zvuk iz slušalica-napisao je u svojoj knjizi “Carrying the Fire: An Astronaut's Journeys”.

-Da me nisu upozorili, vraški bih se prepao, no srećom radijski tehničari su mi već objasnili da se radi o miješanju dva modula-rekao je on.

Za razliku od Apolla 10, Apollo 11 je sletio na površinu Mjeseca, nakon čega su čudni zvukovi nestali.

https://www.youtube.com/watch?v=mVjL2vnC3D8

(Express.hr)