Vijesti 31.03.2016.

(VIDEO) Nevjerica i razočarenje u Hrvatskoj zbog presude Šešelju

ČITANJE: 2 minute
seselj2
Vijest o oslobađanju Vojislava Šešelja po svim tačkama optužnice u Hrvatskoj je dočekana s nevjericom i razočaranjem.

Odluka Haškog tribunala u hrvatskim medijima okarakterisana je kao “sramotna i šokantna”.
Zanimljivo je da je upravo u vrijeme izricanja prvostepene presude haškom optuženiku u lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju u Haškom tribunalu, hrvatski premijer Tihomir Orešković u posjeti Vukovaru, gdje će obići vukovarsku bolnicu, Spomen dom Ovčara i odati počast postradalima.

Ta posjeta se u hrvatskim medijima protumačena je u Zagrebu kao želja i nada cijele Hrvatske da će Šešelj biti proglašen odgovornim za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene između 1991. i 1993.

seselj

Zagrebački “Jutarnji list” piše da je presuda Haškog tribunala šokantna. “Pale su sve tačke optužnice, Šešelj je slobodan čovjek. U vijeću Haškog tribunala ostaje zbunjenost”, navodi “Jutarnji”.

seselj1
“Index.hr” je kratko napisao da je lider Radikalne stranke oslobođen.

“Četnički vojvoda Vojislav Šešelj nije kriv po svim tačkama optužnice”, piše “Index”. Ovaj portal poslao je svoje reportere ispred sjedišta Radikalne stranke.

U tom tekstu navodi se da su se ispred sjedišta SRS začuli “urlici oduševljenja” zbog oslobađajuće presude.

seselj-24

“24sata.hr” na naslovnoj strani piše “SRAMOTA: Šešelj je slobodan!”.

“Večernji list” je presudu radikalu objavio pod naslovom “Vanredna vijest! Šešelj oslobođen po svim tačkama optužnice!”.

Svi mediji u Hrvatskoj su iz minuta u minut pratili prenos iz sudnice u Hagu, a među njima i portal “Telegram.hr”, koji je, kada je sudija Antoaneti izrekao konačnu presudu, tu odluku okarakterisao koa “šokantnu i sramotnu”.

Ostali mediji

Agencija Hina je prenijela vijest o oslobađajućoj presudi Šešelju po svim tačkama optužnice citirajući u naslovu stav tužilaštva koje je navelo da je “Velika Srbija politički, a ne zločinački cilj”, dok je agencija Fena kratko javila da je lider radikala oslobođen.

I sarajevski portal Klix.ba na udarnom mjestu donosi informaciju da je pretresno vijeće Haškog tribunala oslobodilo Šešelja po svih devet tačaka optužnice, pa time i za zločine za koje se teretio da je počinio na području BiH.

Da je Haški tribunal oslobodio Šešelja po svim tačkama optužnice prenijeli su crnogorski mediji, a veoma posjećeni portal CdM je objavi i njegov tvit upućen hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović u kome je poziva da se spremi za njegovu skoru zvaničnu posjetu.

(Atv)