Vijesti 05.01.2016.

(VIDEO) Obama u suzama poziva na hitno pojačanje kontrole oružja

ČITANJE: 2 minute
obama suze
Američki predsjednik Barak Obama danas je, u veoma emotivnom govoru pri kojem su mu krenule i suze, sunarodnicima iznio niz mera za jačanje kontrole nad vatrenim oružjem u SAD, koristeći svoja predsjednička ovlašćenja u odsustvu zakonskih izmjena koje je zatražio od Kongresa.

Obama je, u obraćanju iz Bijele kuće, pozvao Amerikance da se “probude” pred potrebom da se stavi tačka na oružano nasilje koje svake godine u SAD odnese desetine hiljada života, prenosi AFP.

Američki predsjednik je u suzama podsjetio kako je 20 učenika osnovne škole ubijeno u pucnjavi prije tri godine u Njutaunu u Konektikatu.

-Svaki put kada pomislim na tu djecu, poludim. Zato svi mi moramo da zatražimo od Kongresa da bude dovoljno hrabar da se suprotstavi lažima oružanog lobija- istakao je on.

Obama je upozorio da se američkom oružanom lobiju ne smije dozvoliti da blokira akciju vlade.

-Oružani lobi možda u ovom trenutku drži Kongres kao taoca, ali ne može da drži kao taoca cijelu Ameriku- naglasio je američki predsjednik.

On je napomenuo da nove mjere ne predstavljaju “zavjeru s ciljem da se svakome oduzme oružje” i izrazio uvjerenje da se mogu pronaći načini da se smanji oružano nasilje u skladu sa Drugim amandmanom, odnosno ustavnim pravom na nošenje oružja.

-Problem je što neki prodavci oružja operišu pod drugačijim pravilima- zaključio je Obama.

Ovim mjerama predsjednik SAD nastoji da zaobiđe Kogres u kome većinu čine republikanci i koji je ranije blokirao njegove napore da pooštri kontrolu oružja.

Obama je optuživao republikance i neke demokrate da iza njih stoji moćni lobi industrije oružja, koji se protivi ovim mjerama, za koje on kaže da ih podržava većina Amerikanaca.

Predsjednik SAD, koji je ušao u posljednju godinu svog mandata, planira da proširi kontrolu prodaje oružja time što će da prinudi prodavce da se u većem broju registruju kao prodavci sa federalnom dozvolom za prodaju oružja.

To se prije svega odnosi na neregistrovane prodavce koji oružje prodaju na sajmovima, neformalnim skupovima i onlajn, kao i na kupovinu oružja preko posrednika.

Druge mjere obuhvatiće bolje obavještavanje o izbubljenom ili ukradenom oružju, kao i jačanje inspekcije prodaje.

(Agencije)