Sport 12.06.2016.

(VIDEO) Obilježeno 40 godina od osvajanja titule Kupa evropskih šampiona

ČITANJE: 3 minute

Svečanom akademijom u Narodnom pozorištu Republike Srpske, Rukometni klub Borac m:tel obilježio je u Banjaluci 40 godina od osvajanja titule Kupa evropskih šampiona i 25 godina od trijumfa u Kupu IHF.

Banjalučki klub je prvi eksjugoslovenski tim koji je osvojio “duplu” krunu u najvažnijim takmičenjima “Starog kontinenta”.

Prije 40 godina, ekipa crveno-plavih koju je s klupe predvodio profesor Pero Janjić pokorila je Evropu i donijela najvažniji rukometni klupski trofej u grad na Vrbasu.

Milorad Karalić, Zdravko Rađenović, Nedjeljko Vujinović, Abas Arslanagić, Dobrivoje Selec, Momo Golić, Nebojša Popović, Miro Bjelić, Rade Unčanin, Slobodan Vukša, Boro Golić i Zoran Ravlić redom su na koljena bacili čehoslovačku Červenu hvijezdu (27:14, 26:22), špansku Kalipsu (28:21, 13:13), njemački Gumersbah (16:16, 15:13) i u finalu dansku Fredericiju (17:15).

Drugi evropski pehar u Banjaluku 1991. godine donio je “dječiji vrtić” koje je vodio trener Vladimir Petković.

Dragan Marković, Senjanin Maglajlija, Aleksandar Knežević, Jani Čop, Mehmedalija Mulabdić, Zlatan Arnautović i ostali banjalučki dječaci su se na premijeri lako obračunali sa belgijskim Herstalom (20:20, 26:18), zatim je pao i njemački Empor (22:18, 17:14), a potom i njemački Tusem Esen (17:24, 19:12).

Na kraju, ostao je premoćni CSKA iz Moskve koje je predvodio jedan od najboljih rukometaša planete Talant Dujšebaev, ali i Rusi su ostali kratkih rukava protiv mlađahnih Banjalučana (20:15, 24:23).

Sve ove divne uspomene ispričane su u dokumentarnom filmu “Bili su rukometni anđeli” autora Tome Marića i Rade Mićevića, koji je najprije u subotu uveče prikazan u dupke punom Narodnom pozorištu RS na obilježavanju ova dva jubileja.

Predsjednik Upravnog odbora RK Borac Milan Radović svim prisutnim zvanicama poželio je dobrodošlicu naglasivši da je “Velikan iz Gospodske” imao lošu sezonu u kojoj nije osvojio nijedan trofej, ali da će Borac već od naredne ponovo krenuti stazama uspjeha.

“Želim da se zahvalim posebno predsjedniku RS Miloradu Dodiku što je našao vremena da dođe na našu akademiju i što nam je obećao pomoć da se vratimo na staze stare slave. Hvala i svim sponzorima kluba, a posebno generalnom kompaniji m:tel”, rekao je između ostalog Radović.

Milorad Dodik je potom uzeo riječ i prisjetio se da je bio srednjoškolac kad su rukometaši Borca osvojili titulu evropskog šampiona.

“To je bio i naš uspjeh, iako je moj sport oduvijek bila košarka. Ja ću kao i dosad što sam radio, učiniti sve što je u mojoj moći da Borac opet bude veoma uspješan. Drago mi je što je klub već krenuo u ekonomsku konsolidaciju jer se riješio starih dugovanja. Ovim starijim ‘borčevcima’, želim mnogo zdravlja, a ovim mlađima upornosti i htijenja jer su to preduslovi za uspjeh u bilo kom polju”, izjavio je predsjednik RS.

Potom je na “daskama koje život znače” održan performans o Borcu koji je režirao Aleksandar Pejaković, čiji dio pogledajte u priloženom videu.

Uslijedila je “prozivka” svih zaslužnih za osvajanje oba evropska trofeja – od igrača, stručnih štabova do funkcionera i običnih zaposlenika banjalučkog kluba.

Poseban kuriozitet bilo je i podizanje identičnog trofeja koje su Arslanagić, Popović i ostali osvojili 1976. godine, zahvaljujući sportskim prijateljima iz RK Zagreb, ali na žalost, pehara Kupa IHF iz 1991. godine nije bilo moguće nabaviti, čak ni repliku, pa su Knežević, Čop, Mulabdić, Arnautović morali da se “zadovolje” sa jednom od najljepših pjesama o Banjhaluci, koju je izveo Miro Janjanin “Ovo je moj grad…”

(mondo.ba)

Oznake: Milorad Dodik