(VIDEO) Otkrivena “najvažnija planeta” van Sunčevog sistema

planeta-GJ-1332b

Planeta GJ 1132b najvjerovatnije je prevruća da bi na njoj bio moguć život, ali je velika kao Zemlja i dovoljno nam je blizu da bi mogli direktno pročavati njenu atmosferu.

Astronomi su u orbiti malene obližnje zvijezde otkrili novu planetu veliku poput Zemlje koja bi mogla biti dosad najvažnija koju smo otkrili van Sunčevog sistema.

Nalazi se u sazvežđu Jedra i dovoljno je blizu da bi novi teleskopi mogli vidjeti njenu atmosferu, kakvu god da ima, a taj bi postupak mogao pomoći u otkrivanju života na drugim planetama u budućnosti.

GJ 1132b od Zemlje je veća 16 posto i udaljena je 39 svjetlosnih godina, što je prilično blizu u svemirskim mjerama, odnosno tri puta je bliža od ostalih egzoplaneta Zemljinih dimenzija. Zbog toga se naučnici nadaju i da će teleskopima moći vidjeti kakvih hemijskih elemenata ima u atmosferi, koliko su brzi vjetrovi, ali i kako izgleda sumrak.

Ali život na toj planeti vjerovatno nije moguć. Iako su je otkrili dok je prolazila ispred zvijezde koja je pet puta manja od naše, GJ 1132b toliko je blizu svom suncu da su temperature na njenoj površini oko 260 stepeni Celzijusa. Ali, iako se voda ne bi mogla zadržati i omogućiti život kakav znamo, ova vjerovatno stjenovita planeta bi i dalje mogla zadržavati određenu atmosferu.

Upravo se tome nadaju naučnici. Otkriju li da ova planeta ima atmosferu, tada bi mogli naći i druge hladnije planete u orbiti malih zvijezda. To bi im omogućilo i da se fokusiraju na potragu za molekulama kojih ima u atmosferi, a znak su života – poput metana i kiseonika.

Ova planeta orbitira oko zvijezde kao Mjesec oko Zemlje, s jednom stranom na kojoj je uvijek dan, dok je druga okrenuta od sunca, piše MIT.

Naučnici su planetu otkrili teleskopima u Čileu, ali nadaju se da će uskoro dobiti priliku proučavati ga Hablom i Špicerom. No, on će biti i u centru pažnje budućih misija poput svemirskog teleskopa Džejms Veb kojeg će lansirati 2018. godine ili Velikog Magelanovog teleskopa koji će proraditi 2025, piše “Gardijan”.

(Nezavisne)

Uhapšen još jedan ljekar na UKC-u

Policija je uhapsila još jednog ljekara u UKC RS, saznaje Srpskainfo.  Odlično obaviješten izvor iz Policijske uprave Banjaluka otkriva da je uhapšen ljekar Dejan Aćić. – Novo hapšenje uslijedilo je nakon današnjeg hapšenja načelnika Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje UKC RS – objasnio je izvor iz banjalučke policije. Prema saznanjima Srpskainfo oba slučaja su

“Vučko” blokira Addiko banku zbog duga od milion KM

Firma „B&B Vučko“ pokrenula je izvršni postupak kako bi naplatila dug od milion maraka od Addiko banke na osnovu pravosnažne presude. Naime, presudom Višeg privrednog suda u Banjoj Luci iz novembra 2019. godine potvrđena je ranija presuda Okružnog privrednog suda Banjaluka kojom je Addiko banka obavezana da „Vučku“ plati oko 1.050.000 KM. Advokat „Vučka“ Predrag

Konfucijev institut organizuje početni kurs Kineskog jezika

U toku je upis na početni kurs kineskog jezika na Konfucijevom institutu Univerziteta u Banjaluci.  – Početak kursa je 3. februara, a termini su ponedjeljkom i srijedom od 18 časova u prostorijama Konfucijevog instituta, na prvom spratu Fakulteta političkih nauka – saopštili su organizatori. Možete se prijaviti na mejl adresu: [email protected] Cijena je 250 KM,  a

SANDIĆ: Brutalna laž da je zatvoren put prema Motikama

Apsolutna je neistina da je nova saobraćajnica u Ulici Kralja Aleksandra na Petrićevcu zatvorena “nakon što su pojedeni volovi i prasići”, kako tvrdi PDP, izjavio je Slaviša Sandić, načelnik banjalučkog Odjeljenja za saobraćaj i puteve, nakon što je Gradski odbor PDP saopštio je da novi put, na pravcu prema Motikama, zatvoren dan poslije proslave otvaranja. 

OVO JE MOJ DOM: Banjaluka mi je otvorila vrata kada mi je bilo najpotrebnije

Prisjećajući se svog djetinjstva u Siriji, Yamen kaže da je u školu krenuo dvije godine ranije, što je u ovoj zemlji moguće za djecu koja polože određene testove, pa je kao jako mlad završio prvi ciklus Elektrotehničkog fakulteta. Nakon toga, slijedeći porodičnu tradiciju, odlučio je da školovanje nastavi u nekoj drugoj zemlji. Prvo je otišao

UHAPŠEN NAČELNIK KLINIKE ZA ANESTEZIJU Golić osumnjičen za obljubu nad pacijentom

Banjalučka policija uhapsila je danas Darka Golića, načelnika Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje UKC RS, potvrđeno je za Srpskainfo. – Policijski službenici Policijske uprave Banjaluka, zaprimili su prijavu da je u UKC Banjaluka počinjeno krivično djelo “Obljuba nad nemoćnim licem”. Zbog sumnje da je učinio krivično djelo uhapšena je osoba inicijala D. G. U

ŠOK U UKC-u: Medicinska sestra prijavila jednog od načelnika za bludne radnje

Policija je jutros primila šokantnu prijavu o bludnim radnjama protiv jednog od načelnika u Univerzitetskom kliničkom centru Republika Srpska, ekskluzivno saznaje Srpskainfo.  Slučaj su prijavile medicinske sestre koje su ostale šokirane nakon što su svjedočile nemoralnim radnjama načelnika. Odlično obaviješteni izvor Srpskainfo iz Policijske uprave Banjaluka izjavio je da je nakon prijave slučaja policija upućena