Magazin 12.11.2015.

(VIDEO) Otkrivena “najvažnija planeta” van Sunčevog sistema

ČITANJE: 2 minute
planeta-GJ-1332b
Planeta GJ 1132b najvjerovatnije je prevruća da bi na njoj bio moguć život, ali je velika kao Zemlja i dovoljno nam je blizu da bi mogli direktno pročavati njenu atmosferu.

Astronomi su u orbiti malene obližnje zvijezde otkrili novu planetu veliku poput Zemlje koja bi mogla biti dosad najvažnija koju smo otkrili van Sunčevog sistema.

Nalazi se u sazvežđu Jedra i dovoljno je blizu da bi novi teleskopi mogli vidjeti njenu atmosferu, kakvu god da ima, a taj bi postupak mogao pomoći u otkrivanju života na drugim planetama u budućnosti.

GJ 1132b od Zemlje je veća 16 posto i udaljena je 39 svjetlosnih godina, što je prilično blizu u svemirskim mjerama, odnosno tri puta je bliža od ostalih egzoplaneta Zemljinih dimenzija. Zbog toga se naučnici nadaju i da će teleskopima moći vidjeti kakvih hemijskih elemenata ima u atmosferi, koliko su brzi vjetrovi, ali i kako izgleda sumrak.

Ali život na toj planeti vjerovatno nije moguć. Iako su je otkrili dok je prolazila ispred zvijezde koja je pet puta manja od naše, GJ 1132b toliko je blizu svom suncu da su temperature na njenoj površini oko 260 stepeni Celzijusa. Ali, iako se voda ne bi mogla zadržati i omogućiti život kakav znamo, ova vjerovatno stjenovita planeta bi i dalje mogla zadržavati određenu atmosferu.

Upravo se tome nadaju naučnici. Otkriju li da ova planeta ima atmosferu, tada bi mogli naći i druge hladnije planete u orbiti malih zvijezda. To bi im omogućilo i da se fokusiraju na potragu za molekulama kojih ima u atmosferi, a znak su života – poput metana i kiseonika.

Ova planeta orbitira oko zvijezde kao Mjesec oko Zemlje, s jednom stranom na kojoj je uvijek dan, dok je druga okrenuta od sunca, piše MIT.

Naučnici su planetu otkrili teleskopima u Čileu, ali nadaju se da će uskoro dobiti priliku proučavati ga Hablom i Špicerom. No, on će biti i u centru pažnje budućih misija poput svemirskog teleskopa Džejms Veb kojeg će lansirati 2018. godine ili Velikog Magelanovog teleskopa koji će proraditi 2025, piše “Gardijan”.

(Nezavisne)