Vijesti 23.09.2015.

(VIDEO) Otvorena najveća džamija u Evropi

ČITANJE: 1 minuta
dzamija
U Moskvi je danas, poslije 10 godina rekonstrukcije, otvorena džamija, koja je dograđena tako da je postala najveća džamija u Evropi.

Kapacitet džamije je 10.000 vjernika koji će moći da se mole na šest nivoa, ukupne površine 19.000 kvadratnih metara. Džamija je, takođe, projektovana tako da je olakšan pristup osobama sa invaliditetom.

Otvaranju su prisustvovali lideri Rusije, Turske, Palestine i Kazahstana.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je na toj svečanosti da teroristi na Bliskom istoku kompromituju veliku svjetsku religiju i zahvalio se muslimanskim vjerskim liderima u Rusiji na neustrašivom suprotstavljanju vrbovanju građana Rusije za “Islamsku državu”.

Građevina sa šest nivoa, sa prečnikom kupole od 46 metara i dva minareta od po 78 metara, ima sada sedam liftova, a u nekoliko sala postavljeni su veliki ekrani na kojima će se prenositi događaji iz centralne sale. Mermer u džamiji je iz Turske, a turska vlada poklonila je vrata, lustere i tepihe za molitvu, dok su turski umjetnici besplatno dizajnirali i ukrašavali njene zidove. Rekonstrukcija je koštala približno 170 miliona dolara, čiji znatan dio i predstavljaju prilozi vjernika, a glavna sredstva izdvojio je biznismen porijeklom iz ruske republike Dagestan, Sulejman Kerimov.

(Mondo.rs, Agencije)