Magazin 20.09.2015.

(VIDEO) Otvorena spomen soba Sonje Savić

ČITANJE: 2 minute
sonja

Umjetnička galerija ’’ Nadežda Petrović’’ svakog septembra – mjeseca rođenja i smrti glumice Sonje Savić organizuje manifestaciju ’’Sonjin septembar’’.

U subotu je u njenoj kući u Donjoj Gorevnici kod Čačka otvorena rekonstruisana spomen soba, u kojoj su postavljeni samostalni filmski i video radovi, ali i fotografije, glumačke nagrade i lični predmeti kultne umjetnice.

Voljom majke Sonje Savić Mikaine, UG ’’Nadežda Petrović’’ od 2011. godine brine o umjetničkoj zaostavštini preminule glumice i multimedijalne umjetnice. U njenoj porodičnoj kući u Donjoj Gorevnici otvorena je rekonstruisana spomen soba, u kojoj su izloženi umjetnički radovi i memorabilije nekadašnje jugoslovenske filmske zvijezde.

– Postavka sadrži njene autorske video i alternativne filmske radove, dakle ono što je ona radila kao samostalni autor od 1996. godine, pa nadalje, što je manje poznati deo njenog stvaralaštva. Posetioci će moći da pogledaju i njene lične predmete, odabrane fotografije, njene filmske nagrade, među kojima je i ona sa filmskog festivala u Veneciji – kaže Predrag Živković, urednik filmskog i video programa galerije ’’Nadežda Petrović’’.

Otvaranjem spomen sobe ozvaničen je početak intenzivnih priprema za osnivanje manifestacije i programa, koje će u saradnji sa uglednim institucijama i pojedincima galerija ’’Nadežda Petrović’’ pokrenuti u čast velike glumice.

Zamišljeno je da spomen soba bude mjesto sjećanja na svestranu umjetnicu, koja je bila beskompromisno posvećena umjetničkom kreativnom radu. Reditelj Miša Radivojević, koji je u nekoliko navrata sarađivao sa Sonjom Savić, kaže da je ona bila umjetnik budućnosti.

– Sonja je prosto na neki način odbacila sve konvencionalne i klasične vrijednosti. Ona je mogla da bude veoma uspješan, spektakularan primjerak u mejnstrimu mnogih evropskih kinematografija i pozorišta. Ona je odabrala teži put. Ona se suprostavila – naglašava Radivojević.

Do sljedećeg septembra u kući Sonje Savić biće formirana videoteka od njenih 60 igranih filmova, najavio je direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović koji je Sonju okarakterisao kao jednu od najoriginalnijih ličnosti ex-yu kinematografije.

– Sonja je za svog kratkog života snimila blizu 60 igranih filmova. Samo u deceniji između ’80. i ’90. ona je bila glumica u 32 igrana filma, što je zaista fenomenalan rezultat. Ona je za života bila ozbiljna filmska zvijezda. Ali, što je mnogo važnije, mislim da u istoriji naše kinematografije ne postoji ličnost koja je na taj način bila originalna. I kad je igrala raznorazne uloge, svaka od njih je imala taj pečat. Nema nikakve sumnje da je to što nam je Sonja ostavila prava ostavština za budućnost – navodi Zelenović.

Spomen soba u Donjoj Gorevnici za posjetioce će biti otvorena svakodnevno. U perspektivi, čitav prostor njene rodne kuće trebalo bi da bude mjesto susreta publike, istraživača i autora, a njeno umjetničko djelo most između mladih generacija i kreativnih ideja.

https://www.youtube.com/watch?v=tek3uDJuQ0s

(NN)