(VIDEO) Pametna torba: Prtljag koji vas prati

PAMETNA TORBA
Netom završeni sajam potrošačke elektronike u Las Vegasu ponudio je toliko noviteta da je teško izdvojiti favorite.

Jedan od onih koji su privukli pažnju dolazi od izraelske kompanije NUA Robotics. Izraelci su kreirali pametnu putnu torbu koju nije potrebno nositi u ruci, ni vući za sobom – ona vas prati.

Prije svega je potrebno pomoću Bluetootha spojiti putnu torbu s pametnim telefonom na kojem je instalirana odgovarajuća aplikacija. Tako ćete u slučaju krađe znati gdje je vaš prtljag.

Osim Bluetootha, pametna torba ima ugrađenu i kameru, pomoću koje vas prati na ravnim površinama kakve srećemo na aerodromima. Zasad postoji samo prototip ove putne torbe, ali ako doživi serijsku proizvodnju, više nikad nećete morati nositi svoj prtljag.

Dok prati svog vlasnika, pametna torba služi i kao punjač za elektroničke uređaje, a ima i alarm.

Iz NUA Roboticsa poručuju kako njihova tehnologija ima i širu primjenu. Tako po potrebi mogu kreirati i pametna kolica koja će vas pratiti u supermarketima i šoping centrima nakon što je Bluetoothom povezali s pametnim telefonom.

Izraelci najavljuju kako će pametna torba biti dostupna na tržištu za otprilike godinu dana.

(NN)

U opštinu Teslić Vlada uložila više od 50 miliona KM

Vlada Republike Srpske je od 2006. godine u opštinu Teslić uložila više od 50 miliona KM, po različitim osnovama iz Razvojnog programa i Budžeta Republike, a posredstvom kreditnih linija Investiciono-razvojne banke u ovu opštinu je plasirano još oko 40 miliona KM.

Skuplji radovi podigli cijene stanova u Srpskoj

Cijene svih građevinskih radova u stanogradnji u Republici Srpskoj skočile su u trećem kvartalu ove godine za 0,1 odsto, što je automatski dovelo i do poskupljenja nekretnina na domaćem tržištu.

Stefan Sejmanović sproveden u Okružno javno tužilaštvo

Policijski službenik Policijske uprave Banjaluka Stefan Sejmanović, koji se sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja i nedozvoljenu proizvodnju i trgovinu narkoticima, sproveden je danas u Okružno javno tužilaštvo Banjaluka, rečeno je Srni u ovom tužilaštvu.

RADMANOVIĆ: Prijedlog SDS-a i PDP-a ide na štetu Republike Srpske

Potpredsjendik SNSD-a i član Kolegijuma Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović izjavio je da je potez SNSD-a o imenovanju članova komisija u ovom Parlementu uslijedio kao reakcija na prijedlog poslanika iz PDP-a i SDS-a za izmjenu poslovnika o radu Parlamentarne skupštine BiH. Radmanović je rekao da prijedlog SDS-a i PDP-a ide na štetu Republike

Izvještaj protiv osumnjičenih za proizvodnju i promet droge

Gradiška Policijska uprava dostavila je Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka izvještaj protiv Miladina Vidačkovića /45/, Slađane Vidačković /45/, Rasima Hajdera /21/ i Pamele Dukić /20/, svi iz Gradiške, zbog sumnje da su počinili krivično djelo neovlaštena proizvodnja i promet droge, rečeno je Srni u ovom tužilaštvu. Iz tužilaštva navode da se Miladin Vidačković sumnjiči i za