Vijesti 14.11.2015.

(VIDEO) Pariz: Prvi snimak upada specijalaca u dvoranu

ČITANJE: 1 minuta
Pariz terorizam
Brojna su svjedočanstva preživjelih posjetilaca koncerta američkog benda Eagles of Death Metal koji je u petak naveče trebao nastupiti u pariškoj dvorani Bataclan. Teroristi su ondje upali i počeli pucati po ljudima, pritom su ubili njih stotinjak, a ranili ih veći broj.

-Svirka je bila prilično glasna. Čuo sam pucnjeve. Okrenuo sam se i vidio sjenu čovjeka s kapom koji je stajao u blizini zadnjih vrata. Zapucao je u mom smjeru-ispričao je neimenovani svjedok drame za francuski Liberation.

-Ljudi su počeli padati i bacati se na pod. Mislim da je tip koji je stajao pored mene ubijen. Zatrčao sam, preskočio ogradu i uspio pobjeći s prvim talasom ljudi. Istrčao sam kroz izlaz za slučaj opasnosti. Sakrili smo se u kafiću, zabarikadirali smo se na prvom spratu.  Sve što smo mogli čuti su sirene, čekali smo evakuaciju- dodao je ovaj svjedok.

Francuski su specijalni policajci, nedugo nakon što je stigla vijest o pucnjavi u dvorani te o talačkoj krizi, pokrenuli munjevitu akciju oslobađanja ljudi.

Kako se vidi na snimcima koji su se pojavili na internetu, nakon njihovog uleta u dvoranu, začuli su se pucnjevi i eksplozije, ali  teško je reći ko je i u kom trenutku ispucao šta. Nije poznato je li bilo stradalih talaca u ovoj akciji oslobađanja.

Francuske su vlasti izvijestile da su svi napadači mrtvi. Vjeruje se da je od njih ukupno osam na više lokacija u gradu jednoga ubila policija, dok su se ostali raznijeli.

(NN)