Svijet 12.06.2021.

VIDEO POKRENUO PROTESTE: Snimila ubistvo Džordža Flojda, dobila Pulicerovu nagradu

ČITANJE: 1 minuta

Tinejdžerka Darnella Frazier koja se našla na licu mjesta i snimila trenutak privođenja i ubistva Afroamerikanca Georgea Floyda u petak je nagrađena specijalnom Pulitzerovom nagradom.

Tokom hapšenja Georgea Floyda 25. maja 2020. godine Frazier se nalazila blizu prodavnice gdje se hapšenje i odvijalo.

Njen video, koji je objavila na Facebooku nekoliko sati nakon događaja, pokrenuo je brojne reakcije na društvenim mrežama nakon čega su se protesti protiv policijske brutalnosti organizovali u brojnim američkim gradovima.

Video koji je objavila Frazier bio je i dio suđenja bivšem policajcu iz Minneapolisa Dereku Chauvinu koji je tokom hapšenja nogom pritisnuo vrat Georgea Floyda zbog čega je Floyd i preminuo. Chauvin je tokom suđenja na sudu u Minneapolisu proglašen krivim za nenamjerno ubistvo drugog stepena, ubistvo trećeg stepena i ubistvo iz nehata drugog stepena.

Kako se navodi, video koji je Frazier postavila na društvene mreže pomogao je poroti da donese konačnu odluku o tome da li je Chauvin kriv za ubistvo ili ne.

Komitet za dodjelu nagrade naglasio je kako se posebna nagrada dodjeljuje Darnelli Frazier zbog snimka koji je potaknuo proteste širom SAD, ali i svijeta.

“Nagrada se dodjeljuje zbog hrabrosti prilikom snimanja ubistva Georgea Floyda, videozapisa koji je potaknuo proteste protiv policijske brutalnosti širom svijeta čime je istaknuta posebna uloga građana u novinarskoj potrazi za istinom i pravdom”, saopćeno je iz komiteta za dodjelu nagrada.

(SB)