Vijesti 20.01.2016.

(VIDEO) Poslale poruku vlastima: Vratite majkama dostojanstvo

ČITANJE: 2 minute
 protest
Umjesto da se u parku “Petar Kočić” pojavi više od hiljadu žena, koliko ih je u grupi “Mame Banjaluke” na društvenoj mreži Fejsbuk, na najavljeni protest došlo je samo 5-6 žena sa djecom. Iako malobrojne, poslale su snažne poruke vlastima.

Ne traže, kažu, milostinju niti sažaljenje, već samo ono što im, po zakonu pripada- hitnu isplatu zaostalih materinskih dodataka, zahtijevaju ukidanje cenzusa na dječiji dodatak, otvaranje više radnih mjesta za majke, bolje uslove rada i olakšice prilikom prijema djece u vrtiće. Ukratko, da se majkama vrati dostojanstvo.

– Mi ne pravimo nikakvu gužvu, ne napadamo nikoga, želimo da malo obrate pažnju oni koji mogu, jer se natalitet traži ali se ne daju nikakvi uslovi- rekla je Darija Pajić, majka četvoro djece.

– I to je jedan od zahtjeva da se iz Fondova počnu redovno isplaćivati, odnosno refundirati sredstva da te plate koje privatni poduzetnici uplaćuju njima tokom trudnoća i porodiljskih bolovanja, jer zbog neredovnih refundiranja, upravo zbog toga se dobijaju otkazi-  rekla je Vedrana Čamdžić, majka četvoro djece.

Iz Ministarstva porodice, omladine i sporta odgovaraju da su juče isplatili više od pola miliona maraka, majkama za treće i četvrto rođeno dijete, zaključno sa martom 2015. i da nikome neće ostati dužni. Majke koje su rodile poslije marta, njih 233, još čekaju novac.

– Prema podacima Javnog fonda za dječiju zaštitu i njihov zahtjev koji je stigao prema Ministarstvu je da je ostalo još 173.845 KM, koje se nadamo u što skorijem roku zatvoriti s tim da završimo 2015- rekla je Mirela Vujatović, portparol Ministarstva porodice, omladine i sporta.

U pisanom dopisu medijima iz Vlade podsjećaju da “Fond za treće i četrtvo dijete” prije deceniju nije ni postojao, da svako novorođeno dijete ostvaruje pravo na novčanu nadoknadu od 250 maraka, kao i da su izgrađene 94 kuće za potrebe višečlanih porodica.

Majke smatraju da od toga mora i može bolje. Spisak zahtjeva od kojih neće tvrde odustajati, pet majki predale su i u Palatu predsjednika Republike Srpske, u ime svih majki Srpske i onih koje nisu došle da se bore za svoja prava.

(Atv)