Magazin 11.11.2015.

(VIDEO) Poslušajte kako Žarko Laušević recituje potresnu pjesmu o sebi

ČITANJE: 2 minute
ZARKO LAUSEVIC
Nakon “Očeve pesme” koju je glumac Žarko Laušević posvetio tragično nastradaloj petnaestogodišnjoj Tijani Jurić iz Subotice poznati umjetnik izrecitovao je stihove namijenjene baš njemu.

Pisac Dušan Stojanović (31) napisao je riječi kojima se, kako kaže, saosjeća sa životom glumca u nadi da “Kad tad će proći”.

Tako se i zove djelo mladog pjesnika koje Lauševića nije ostavilo ravnodušnim.

– Bila je pozitivna reakcija, ali kratka, uzdržana. Zapravo baš onakva, kakvu sam i očekivao. Verujem da o tome najadekvatnije govori, pristanak da kaže ove stihove – ističe Stojanović.

Nadareni pisac sa Lekinog brda naglašava da pjesmom nije želio da podstakne bolne emocije.

– Svi smo pozvani da svojim darovima svedočimo istinu. Nije suština ove pesme, potreba da se kaže reč o prošlom, koje seća na tragično. Već želja da put ljubavi kome stremim posluži odbrani od ne slobode. Približiti se bar za korak skidanju tih nevidljivih, a ipak prisutnih lanaca. Nema potrebe veće, nego da ne sudimo bližnjem, da snagu naše emocije i karakter, okrenemo u saosećajnost, sastradavanje sa bliskim. Lako je uzeti nepromišljen stav i doneti sud, ali rečeno nam je da ne sudimo, da nam se ne bi sudilo. Mislim da je to dovoljno da odgovori, zašto sam posvetio stihove Žarku – priča Stojanović.

Tvorac zbirke pjesama “Balkanski rokenrol” i knjige “Život iza zavese” o Zoranu Radmiloviću ističe da ne posvećuje reči poznatim nego prepoznatim ličnostima.

– To su ljudi sa kojima se duhovno i emotivno saosećam. Žarko je glumac, slikar, pisac… rečju – umetnik, zatečen u zlom vremenu. Teško je razumeti hipersenzibilnost, naročito mladima, koji postaju žrtve medijskih aplikacija. Postojala je uvek osrednjost, ali čini se da je danas preizražena, dok se kontrateža svakim danom sve više ukida. Žarko je zapravo stradalnik početka nagomilavanja bezmislenih, sa jakim uverenjem da sudeluju u osvešćenom pravoslavlju i patriotizmu, što je bilo apsolutno suprotno i daleko od istine. Verujem da je stradanje počelo tim putem. Bilo kako bilo, svedoci smo da preobražaj nažalost još nije dovršen i da ćemo teškom mukom isplivati. Međutim, ne brine to. Jer zrno pšenice kada se posadi u zemlju, strada da bi se rodio klas. Učimo se time, pa ćemo lakše doći na, uzak, ali pravi put – kaže Stojanović.

Poslušajte kako Žarko Laušević recituje pjesmu Dušana Stojanovića “Kad tad će proći”…

(NN)