Magazin 23.01.2016.

(VIDEO) Prije više od vijeka napravio je automobilsku revoluciju. Vozi li se danas Ford T?

ČITANJE: 1 minuta
ford t
Iskustvo šofera koji su imali čast da se oprobaju za volanom čuvenog Forda govori da je voziti “T” mnogo teže nego što se misli!

Sada već davne 1908. godine, automobilski magnat Henri Ford predstavio je svijetu svoj čuveni Model T, prvi automobil koji je bio dostupan širokim narodnim masama.

Ford je svoj “T” reklamirao kao vozilo “zgodno za rukovanje, čak i za žene”, s obzirom da se startovao na dugme. Međutim, iz današnje perspektive, čini se da njegova vožnja i nije tako jednostavna. Pogledajte kako su se snašle simpatične gospođe vozeći čuveni automobil:

Proizvodnja Modela “T” svojevremeno je zaista uspostavila automobilsku revoluciju i stavila Ameriku na prvo mjesto na svjetskoj mapi proizvođača ovih vozila. Henri Ford je inače bio prvi preduzetnik koji je u procesu proizvodnje automobila primijenio proizvodnu traku i time dobio masovnu produkciju.

Pored automobilske, to je značilo i revoluciju industrijske proizvodnje, ali je imalo i veliki uticaj na modernu kulturu, zbog čega se taj period 20. vijeka često naziva i “Fordizam”. Podsjetimo, Orvel ga je uvrstio i u svoj čuveni roman “1984.”, a kako – preporučujemo vam da pročitate i saznate sami.

(Espreso.rs)